Robin Hood på Raseborgs SommarteaterStråtrövare i Sherwoodskogen vid Raseborg: fr.v. Jan Korander (Robin Hood), Kåre Collin (Lille John), Tommy Haakana (broder Tuck), Catrine Krusberg (Röda Jill) och Kim Snygg (mjölnare Much). Foto: Jan Lindroos.

Robin Hood kommer till Raseborg

Den legendariske stråtrövaren och mästerbågskytten Robin Hood gör entré på Raseborgsscenen i sommar.
Den klassiska äventyrsberättelsen ges i en musikteaterversion som förväntas tilltala både ung och gammal.


- Vi har länge drömt om att kunna sätta upp Robin Hood på Raseborgs Sommarteater, berättelsen är ju nästan som skriven för Raseborgs medeltida miljö. Hittills har det alltid kommit något annat emellan, men nu ska det äntligen bli av, säger en nöjd producent Jan Lindroos på arrangörsföreningen Västnyländska Ungdomsringen.

Robin Hood innebär också premiär för Sås & Kopp på Raseborg, för det är den populära duon Pasi Hiihtola och Peik Stenberg som tillsammans med Anna Simberg snickrat ihop manus och musik till pjäsen, givetvis på basen av de älskade historierna om de upproriska bågskyttarna i Sherwoodskogen som stal från de rika och gav till de fattiga. Pjäsen skrevs för Svenska Teatern år 1997, och har sedan dess spelats flitigt både i Finland och Norge. Flera av de medryckande sångerna i pjäsen har blivit riktiga örhängen. Tanken är att ytterligare komplettera med några nya sånger för Raseborgsversionen.

Regissör för Robin Hood blir Bobo Lundén, som också är ett helt nytt namn på Raseborgs Sommarteater. Han är regissör och dramatiker med gedigen erfarenhet från utomhusuppsättningar på Teater i Haga i Stockholm, där han har gjort många både spännande och populära uppsättningar under de senaste tio åren, bl.a. Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Singoalla och Nils Holgerssons underbara resa. Jans nyaste pjäs Mirandas saga, som sökt inspiration i bl.a. Shakespeares Stormen, har premiär på Teater i Haga 30.5.
Bobo Lundén är konstnärlig ledare för både Teater i Haga och för Junibackens Teater. Han är bosatt i Stockholm, men har rötter i Pargas, och har också regisserat flera uppsättningar för Teaterboulaget i Pargas, bl.a. senaste sommars succéuppsättning Hemsöborna. Som kapellmästare fungerar Kristoffer Holmberg.

Läs mer om de medverkande här!

Premiär för Robin Hood Raseborg blir det onsdag 30 juni 2010, och sammanlagt planeras 20 föreställningar fram till söndag 1 augusti.
 

ÖVER 14.000 SÅG ROBIN HOOD 1.8

Hela 14.339 besökare såg de 20 föreställningarna av årets pjäs Robin Hood. Västnyländska Ungdomsringen och hela Raseborgs Sommarteaters ensemble vill rikta ett jättestort till publiken som har gjort årets spelsäsong så framgångsrik! Välkommen på nytt nästa sommar!

Den sista föreställningen söndag 1.8 bevittnades av nästan 1.000 personer, i ett soligt sommarväder. På den sista föreställningen utdelades också det prestigefyllda Sjutte-stipendiet, som instiftades år 2002, när Raseborgs Sommarteaters mesta veteran Börje "Sjutte" Björklund firade sin 25:e spelsäsong. Belönad och prisad i år blev Tommy Haakana, som i pjäsen spelade den levnadsglade munken Broder Tuck. Sjuttestipendiet delas ut i samarbete med Andelsbanken Raseborg.

Regn har i år noterats under tre föreställningar - stilla sommarregn 24 och 28.7, men ett riktigt åskväder med både blixtar och hällregn bröt in under andra akten torsdag 29.7.

Till årets besökare nr 6.000 skänkte vi 17.7 en spitterny mobiltelefon - Nokia 2680. Också besökare nr 8.000 (21.7), nr 10.000 (25.7), nr 12.000 (29.7), nr 14.000 (1.8) fick i gåva en ny Nokia-telefon - tack vare samarbete med Telehörnan Ekenäs, Advokatbyrå Kurt Sjöblom, Karamar oy och Aktia Karis Pojo.


Regissör Bobo Lundén upphöjdes vid avslutningsföreställningen 1.8 till riddare Bo i Kvadrat.
 

Blixt och dunder 29.7

Det var en verklig blixt- och dunderföreställning i Sherwoodskogen på torsdag kväll 29.7! Naturen stal huvudrollen, men Raseborgs Sommarteaters Robin Hood-gänget trotsade vädrets makter, och publiken på drygt 700 personer satt till största del kvar trots ösregn och åskbyar.
Nästan hela första akten var det ljuvligt sommarväder, men kl. 20 satte den första regnskuren in och höll på till pausen. Under pausen var det uppehåll i regnandet, men det var bara lugnet före stormen, som satte in med full styrka just när andra akten körde igång. Regnet öste ner i ca 20 minuter innan det sakta började avta. Trots regnet fungerade ljudtekniken bra, men tidvis överröstades replikerna av dånande åskmuller, och kvällshimlen över borgruinen upplystes av ett halvdussin spektakulära blixtar, som nog drog bort en hel del av uppmärksamheten från scenen.
Till slut gav regnet ändå med sig, och i avslutningssången kunde alla sjunga: "ännu får man skratta och va' glad..."

Musikalen Robin Hood på Raseborgs Sommarteater har nu (30.7) setts av drygt 12.600 personer. Den sammanlagda publiksiffran väntas stiga till över 14.000 personer, då två föreställningar av musikalen Robin Hood ännu återstår, lördag 31.7 och söndag 1.8 kl. 17.00.
 


Över 10.000 i Sherwoodskogen 26.7

Publikintresset har varit stort för årets pjäs på Raseborgs Sommarteater, musikalen Robin Hood. Årets 15 första föreställningar har hittills lockat över 10.200 åskådare. Just nu (27.7) är ytterligare ca 2.000 biljetter bokade, vilket betyder att klart över 12.000 personer kommer att se årets pjäs.
Fem föreställningar av Robin Hood återstår fram till 1.8. Föreställningarna har hittills gynnats av soligt och mycket varmt sommarväder, endast under föreställningen lördag 24.7 föll det tidvis lätt regn.
Raseborgs Sommarteater hoppas på totalt 12-15.000 besökare till årets pjäs, som har fått ett mycket gott mottagande av press och publik.

TELEFON TILL VAR TVÅTUSENDE NY BESÖKARE
Tack vare samarbete med lokala företag kunde Raseborgs Sommarteater belöna årets besökare nr 6.000 med en splitterny mobiltelefon Nokia 2680. Telefoner delas också ut till var 2.000 besökare efter detta; besökare nr 8.000 noterades 18.7, och besökare nr. 10.000 25.7.
Telefonerna delas ut i samarbete med Telehörnan Ekenäs, Advokatbyrå Kurt Sjöblom, Karamar oy och Aktia Karis-Pojo.

Press- och publikkommentar      Spelplan och biljetter


ÖVER 5.000 HAR SETT ROBIN HOOD 16.7

Publikintresset har varit stort för årets pjäs på Raseborgs Sommarteater. musikalen Robin Hood. Årets 8 första föreställningar har hittills lockat över 5.300 åskådare. Just nu (16.7) är ca 8.000 biljetter bokade, vilket är lika många åskådare som sammanlagt under fjolåret. Ytterligare 12 föreställningar av Robin Hood återstår fram till 1.8. Föreställningarna har hittills gynnats av soligt och mycket varmt sommarväder. Raseborgs Sommarteater hoppas på totalt 12-15.000 besökare till årets pjäs, som har fått ett mycket gott mottagande av press och publik.
 

PREMIÄRAPPLÅDER 30.6


Taktfasta applåder och glada miner när Robin Hood-premiären är avklarad!

Premiärföreställningen av årets pjäs på Raseborgs Sommarteater - äventyrsmusikalen Robin Hood - blev en riktig fullträff. Vädret var perfekt, de öer 50 skådespelarna och musikerna gav sitt allt och premiärpubliken på över 500 personer såg ut att trivas gott med vad de fick uppleva.

Lyssna på premiärintryck i Radio Vega Västnyland!

Inslag i FST TV-Nytt från premiärkvällen 30.6

Recensioner och publikkommentarer
 

Broder Tuck - Tommy Haakana - är så här glad inför premiären 30.6 (eller inför premiärfesten?)

En vecka kvar till premiär 23.6

Bara en vecka kvar till premiär, och äntligen börjar sommarvärmen infinna sig! Också pjäsen börjar finna sin form, och det är nu dags att dra igenom hela akter i fullt tempo. De flesta dräkter är klara, rekvisitan är till största del på plats och också kulisserna börjar få den rätta färgnyansen.
Orkestern har varit med i en vecka nu, och börjar hänga med i svängarna. Också ljudtekniken är med för fullt nu, och på tisdagen kunde första akten övas med full uppsättning mikrofoner. 
På biljettbokningen märks också att premiären närmar sig, i och med att telefonerna ringer allt oftare. Över 3.500 biljetter har nu bokats eller sålts i förköp.

SPELPLAN & BILJETTER       BILDER
 Gruppbild med nästan hela ensemblen (bara tre saknas!).


Pressinfo 16.6

Med två veckor kvar till premiär var pressen inbjuden att följa med övningarna.
Vi visade upp inledningen av pjäsen och bjöd på några sånger till som smakprov, innan kvällsrepetitionen satte in.

Här kan du läsa om vad reportrarna från tidningar och radio tyckte.

PRESSKOMMENTARERPrins Johan (Tapio Laasonen) kände sig omilt behandlad på första utomhusövningen av Ruby (Sofia Manninen) och Jill Scarlet (Catrine Krusberg).


Utomhushusövningarna började 3.6

Byggnadsarbetena på Raseborgsscenen har pågått sedan snösmältningen i början av april. Först med rivning av fjolårsdekoren, så med sortering av virke och uppförande av nya konstruktioner. Omklädningsrummen har också med gemensamma krafter fått nya gångbroar, den här gången i impregnerat virke, i stället för de bortruttnade som befanns livsfarliga förra sommaren.
Vädret har varit mycket omväxlande med både rktigt regnigt och kyligt väder och riktigt soligt och hett. Trots det har scenografibygget under ledning av Kim Snygg och Jenny Moed-Korpela gått bra framåt, och till onsdag kväll 3.6 - fyra veckor före premiär - var dekoren så pass färdig att det gick att genomföra de första egentliga utomhusövningarna på plats. Nottinghams borg reser sig redan respektingivande, men Sherwoodskogen behöver nog lite tid till för att hinna växa till sig.

Intresset för Robin Hood på Raseborg verkar hålla i sig: i början av juni hade över 2.500 biljetter sålts eller bokats, och pjäsen hade uppmärksammats synligt i flera sommartidningar.

Övningsbilder    Robin Hood  i pressen   Spelplan och biljetter

 


Sommarteaterbiljetter också på nätet 3.5

I år är det möjligt att boka och köpa biljetter till Raseborgs Sommarteater redan från början av maj. Tidigare år har bokning och biljettförsäljning för enskilda inletts först en månad senare.
Nytt för i år är också att det nu går att köpa biljetter på Internet via NetTicket. Dessutom är Raseborgs Sommarteaters biljetter till salu också på alla NetTickets försäljningsställen, bl.a. i de flesta Luckor.
Intresset verkar vara stort för årets pjäs, musikalen Robin Hood. Under de tre första dagarna hade redan sammanlagt över 1.500 biljetter reserverats.

Spelplan och biljetter
 


ROBIN OCH MARION HAR VALTS 20.3.En del av de profiler som återfinns i musikalen Robin Hood på Raseborgsscenen i sommar: fr.v. Göran Wadenström. Dan Idman, Jan Korander, Kim Snygg, Maria Forsman, Catrine Krusberg, Kåre Collin och Anne Ingman. Foto: Jan Lindroos.

Robin Hood blir en av Raseborgs Sommarteaters största uppsättningar, med över 50 medverkande på scenen. Repetitionerna inleddes 13-14.3, och till vårdagjämning 20 mars offentliggjordes rollinnehavarna.
I titelrollen ses Janne Korander, som är ensemblens enda yrkesskådespelare. Senast sågs karisbördige Janne på Raseborgsscenen som Gustav Jordman i Under torparsolen 2006, men många minns honom också som Jonathan i Bröderna Lejonhjärta 2002. 
Bland de övriga medverkande finns många kända raseborgsprofiler, men också många helt nya förmågor från hela Västnyland. I lady Marions roll ses ett helt nytt namn för Raseborgspubliken, nämligen Maria Forsman. Hon har rötter i Lovisa, bor i Åbo, men har denhär vintern gjort sig känd också i Västnyland som sångsolist i kören Cajorna.
I synliga roller ses också Tapio Laasonen och Dan Idman, som nu är ett fenomenalt radarpar i farsen Hotell-liggarenTryckeriTeatern. I sommar gestaltar de Robin Hoods främsta motståndare, prins Johan och sir Guy of Gisbourne.
I övriga framträdande roller ses bl.a. Kåre Collin (Lille John), Catrine Krusberg (Röda Jill), Kim Snygg (mjölnare Muck), Tommy Haakana (broder Tuck), Barbro Backman (syster Bertha), Peppe Krook (sheriffen i Nottingham), Anne Ingman (Magda) och Göran Wadenström (kung Rikard Lejonhjärta).  Raseborgsprofilen Börje Sjutte Björklund medverkar denhär gången bl.a. som biskop!
Robin Hood på Raseborg blir en äventyrsmusikal som förväntas tilltala både ung och gammal. För regin står Bobo Lundén och orkestern leds av Kristoffer Holmberg. För scenografi står Jenny Moed och Kim Snygg, medan Anna Idman ansvarar för dräkter.
Premiär för Robin Hood på Raseborgs Sommarteater blir det onsdag 30.6, sammanlagt ges 20 föreställningar fram till 1.8.

Läs artikel i Västra Nyland 20.3.2010
 REPETITIONERNA HAR INLETTS 13-14.3.

Repetitionerna för Robin Hood på Raseborgs Sommarteater inleddes lö-sö 13-14.3 med kollationering, rollfördelning och genomläsning av pjäsen. Så som det nu ser ut kommer ensemblen att bestå av 54 skådespelare och 6 musiker - en av de största ensemblerna någonsin på Raseborg!
Ensemblen presenteras för press och allmänhet 20.3.

RepschemaNär bilden på regissör Bobo Lundén togs var det ännu vinter vid Raseborgs slott, men i sommar är Sherwoodskogen grön.AUDITION FÖR ROBIN HOOD 6-7.2

Det blir audition och rolluttagningar för medverkande i Robin Hood på Raseborg lördag och söndag 6-7.2. på TryckeriTeatern i Karis.

Lördag kl. 10-16 är vikt för manliga och söndag 10-16 för kvinnliga skådespelare.

Till audition kallas alla intresserade som har fyllt minst 16 år (undantag kan göras om man ber snällt). Alla som redan har anmält sitt intresse får kallelse per e-post eller telefon. Nya intresserade har också möjlighet att visa opp sej för regissör Bobo Lundén.

Raseborgs Sommarteater har som princip att bereda plats för alla intresserade amatörer, men en förutsättning för att bli beaktad för större roller är att man deltar i auditionen.

Till uttagningen bör alla medverkande förbereda ett fritt, eget framförande på 1-2 minuter. Dessutom bör alla medverkande bereda sig på att sjunga sången "Modersmål och fädersland".  Kontakta VNUR för att få text och noter - och också om du har frågor!

Västnyländska Ungdomsringen / Raseborgs Sommarteater:
Producent Jan Lindroos
tel. 019-2415035 (kl. 9-16), 0400-486115 (andra tider)

epost: raseborgs.sommarteater(at)surfnet.fi

FÖRSTA TRÄFF I SHERWOODSKOGEN LOCKADE SEXTIO 10.1

Intresset är stort för att vara med om sommarens pjäs på Raseborg, familjemusikalen Robin Hood. Ett sextiotal amatörskådespelare mötte upp på söndag 10.1 för en första träff på Tryckeriteatern i Karis.

Stämningen var på topp när skaran fick en försmak av pjäsens musik under inspirerande ledning av kapellmästaren Kristoffer Holmberg och regissören Bobo Lundén. På plats var också Pasi Hiihtola, ena delen av duon Sås & Kopp, som står bakom musiken till pjäsen, som ursprungligen sattes upp på Svenska Teatern 1997. För dramatiseringen står Anna Simberg.

Regissör för Robin Hood är alltså Bobo Lundén, som är ett helt nytt namn på Raseborgs Sommarteater. Bobo Lundén är bosatt i Stockholm, men har rötter i Pargas, och har också regisserat flera uppsättningar för Teaterboulaget i Pargas, bl.a. senaste sommars succéuppsättning Hemsöborna.

Trots att pjäsen ju långt handlar om Robin Hood och hans "merry men" - muntra laglösa i Sherwoodskogen och deras kamp mot normannerna i Nottingham, har regissören också en vision om att det ska ingå många starka kvinnor i berättelsen.

- Jag vill skapa starka kvinnoroller. Jag tycker inte att en kvinna behöver vara manlig för att vara tuff, utan hon ska ha en stark karaktär, säger Bobo Lundén.

Ett fyrtiotal män, kvinnor och barn i alla åldrar behövs för att fylla alla roller på Svenskfinlands största sommarteater. Sökandet efter lämpliga amatörskådespelare inleddes alltså i söndags. Egentliga rolluttagningar ordnas i 6-7 februari, och repetitionerna inleds i den 13 mars.

Premiär för Robin Hood Raseborg blir det onsdag 30 juni 2010, och sammanlagt planeras 20 föreställningar fram till söndag 1 augusti.

Lyssna på intervju med Bobo Lundén i Radio Vega Västnyland 11.1


Regissören Bobo Lundén vill också se starka kvinnor i Sherwoodskogen.
 
 

VILL DU VARA MED I ROBIN HOOD 2010?

Här kan du anmäla ditt intresse för att vara med i musikteaterpjäsen Robin Hood på Raseborgs Sommarteater 2010!

Raseborgs Sommarteaters devis är de ä så rolit ti va' me', och vi strävar till att bereda utrymme i ensemblen för alla amatörskådespelare som vill vara med. Av praktiska skäl måste vi ändå begränsa antalet medverkande på scenen till ca 40-50. I Robin Hood finns ca 20 större roller, därtill behövs minst lika många statister. Vi söker både män och kvinnor i ålder 15-70. Det finns också utrymme för en handfull barn i ensemblen.  

En första träff ordnas söndag 10 januari kl. 14-17 på TryckeriTeatern i Karis. Där presenteras pjäsen, ansvarspersoner och tidtabeller, och det går utmärkt att där anmäla sitt intresse för projektet. 

Egentliga rolluttagningar hålls 6-7 februari, exakta tidpunkter meddelas snart.

Repetitionerna inleds lördag 13.3 på TryckeriTeatern, Torggatan 1, Karis.

Om du vill vara med i Robin Hood, så ring VNUR/producent Jan Lindroos tel. 0400-486115 eller 019-2415035 eller skriv ett mail till Raseborgs Sommarteater, och meddela:

- Namn
- Adress
- Telefon
- Epostadress
- Ålder
- Längd
- Skonummer
- Sångvitsord
- Berätta gärna också om tidigare teatererfarenhet, och om du är bra på något särskilt, t.ex. spelar instrument eller sysslar med akrobatik
- Du får också gärna berätta om du tror att du skulle passa särskilt bra i någon viss roll

PS. När du kommer till teaterrepetitioner: Kom ihåg att ta med inneskor, lediga kläder och gott humör!

 

Raseborgs Sommarteater

är den största sommarteatern i Svenskfinland, och en av de största i hela landet. Publikrekordet härstammar från år 1993, då 20.000 personer såg The Sound of Music i regi av Sven Sid. Sommarteatertraditionen inleddes år 1966, då krönikespelet Kungen och Kristina uppfördes i regi av  Börje Lampenius. Arrangör för Raseborgs Festspel har sedan starten varit Västnyländska Ungdomsringen, men föreställningarna skulle inte kunna genomföras utan aktivt funktionärsstöd från VNUR:s över 30 medlemsföreningar.

Raseborgs Festspel arrangeras av Västnyländska Ungdomsringen rf
VNUR:s kansli: Gamla Bastun, Västvallen 11, 10600 EKENÄS
Tel: 019-2415035, 0400-486115   Fax: 019-2461295
e-post: Raseborgs Sommarteater