Färgstark och dramatisk musikteater med massor av sång, skratt och dans - men också passion och sorg.

En pjäs av Martti Pulakka baserad på Emil Lotianus film och Maxim Gorkijs novell ”Makar Tjudra”.
Svensk översättning: Peggy Gullichsen.
Musik: Jevgenij Doga och Jyrki Heikkilä, samt trad.

20 FÖRESTÄLLNINGAR 30.6-29.7.1999

 

"Zigenarlägret" är en färgstark, spännande och dramatisk pjäs för alla åldrar. Den utspelar sig för exakt 100 år sedan i sydöstra Europa; två kringvandrande zigenarläger möts på de öppna vidderna i trakten av nuvarande Moldavien, då på gränsen mellan kejsardömet Österrike-Ungern och tsarens Ryssland.
I lägret finns en kvinna, Radha, så vacker att hon har råd att leka med mäns kärlek. En dag räddar hon med sin läkedomskonst livet på den ryktbare hästtjuven och kvinnotjusaren Zobar - "Falken", som ständigt jagas av ryska och ungerska soldater. Zobar, som alltid har flugit fri som en fågel, blir passionerat förälskad i Radha. Hon avvisar i alla fall honom, liksom också en förmögen ungersk greve, som också har fattat tycke för henne. De två blint förälskade männen jagar besinningslöst Radhas hand, och först efter många dramatiska turer bestämmer sig den åtrådda Radha för vilken man hon vill ha - eller leker hon fortfarande bara?
Berättelsen utspelar sig mot bakgrunden av stoj och glädje i zigenarlägret, och i småstäder och på marknader där man drar fram med sina hästar. Sången, dansen och den medryckande musiken är ständigt närvarande, och kulminerar i ett färgsprakande zigenarbröllop. Samtidigt blir lägret allt mer illa bemött av omgivningen, och stammens äldste befarar att det nya seklet för med sig att zigenarna helt måste ge upp sitt vandringsliv och sina uråldriga traditioner.
"Zigenarlägret flyttar till himlen" går tillbaka på en flera tusen år gammal indisk legend om den omöjliga kärleken mellan gud och människa. Den ryske författaren Maxim Gorkij återberättade legenden i sin novell "Makar Tjudra", och med den som utgångspunkt gjorde den regissören Emil Lotianu sin världsberömda långfilm i mitten av 1970-talet - ett av de lysande undantagen i den sovjetiska filmhistorien. Filmen förvandlades till musikteater av Martti Pulakka drygt tio år senare, och har sedan dess spelats flitigt på en lång rad finska scener. T.ex. på Samppalinna sommarteater i Åbo, där den slog publikrekord och lockade över 70.000 besökare! Nyligen har pjäsen visats utomhus i bl.a. Pemar (Paimion kesäteatteri 1997); samt inomhus i Kouvola, Esbo och Joensuu. På svenska har "Zigenarlägret" uppförts bara en gång tidigare, på Wasa Teater år 1991. Uppsättningen på Raseborg blir den första svenska utomhusproduktionen.
"Zigenarlägret" är en både roande och rörande pjäs, som i alla fall inte lämpar sig för småbarn. Den rekommenderas från ca 8 år. Det är svårt att exakt kategorisera en så livfull musikteaterpjäs som "Zigenarlägret". Dess grundstämning och intrig kan jämföras med t.ex. "Spelman på taket", "Romeo och Julia" eller "Carmen", men här finns också överraskande beröringspunkter med vildavästernromantik á la Sergio Leone.