Ronja Rövardotter av Astrid Lingren

20 FÖRESTÄLLNINGAR 24.6-29.7.1998

 

Raseborgs sommarteater erövras i år av Ronja Rövardotter och mängder av märkliga skogsvarelser från Mattisskogen. Vildvittror flyger genom luften, rumpnissar och grådvärgar dyker upp ur underjorden, och råbarkade rövare både slåss och skämtar. Samtidigt blir det den tionde säsongen på nya spelplatsen vid Raseborg.
Den fantasieggande miljön vid Raseborgs slottsruin är som klippt och skuren för en musikalisk äventyrspjäs för hela familjen som Astrid Lindgrens omtyckta Ronja Rövardotter.
- Det är många som har frågat när vi skall sätta upp Ronja, och jag är mycket glad för att det nu äntligen kan bli verklighet av de planerna, konstaterar festspelens konstnärlige ledare Jan Lindroos. Han lovar att Raseborgsversionen av Ronja kommer att tilltala både gammal och ung, och att alla de rätta elementen kommer att återfinnas i pjäsen; mustighet och spänning, naturlyrik och hjärtknip, lustiga rumpnissar och hotfulla vildvittror - och givetvis livslevande hästar.
I huvudrollerna som Ronja Rövardotter och Birk Borkason kan Raseborgs sommarteater igen presentera två unga, fräscha och talangfulla förmågor som säkert låta höra talas om sig i framtiden - 17-åriga Mia Penttilä från Helsingfors (Sjundeå) och 16-åriga Ville Korander från Karis. Huvudrollsinnehavarna har vaskats fram bland en stor skara intresserade amatörer under vinterns uttagningar.
I övriga centrala roller ses och hörs bl.a. Tage Romberg (Mattis), Na Dugin (Lovis), Göran Wadenström (Borka) och Barbro Backman (Undis). Också Raseborgs galjonsfigur Börje "Schutte" Björklund - med 23 säsongers rutin - ses i år i en framträdande roll som den finurlige gamlingen Skalle-Per. Sammanlagt medverkar ett femtiotal proffsiga amatörskådespelare i åldern 7-70 år!
För regin svarar än en gång Sven Sid, som stått bakom så många succéproduktioner på Raseborg och Svenska Teatern, och han får professionell assistens av scenografen Benita Falck, och av kapellmästaren Roland Näse, som också komponerat största delen av den medryckande musiken. För koreografin svarar Tytti Kronqvist och för de många fantasifulla dräkterna Marika Törnqvist.