Ringaren i Notre Dame baserar sig givetvis på Victor Hugos klassiska roman, men upphovsman till både manus och musik i musikalen Klokkeren fra Notre Dame är den oerhört mångsidige och produktive danske artisten Sebastian.

I Danmark är Sebastian - eller Knud Christensen som han egentligen heter - välkänd sedan fyra decennier som såväl låtskrivare, kompositör, rock- och vissångare, musiker, författare, dramatiker, producent och regissör.


Sebastian inledde sin konstnärsbana med att börja skriva egna folklåtar 1967. 40 år senare har han gett ut 30 egna album som sålts i över 2 miljoner exemplar. 
Han har gett över 1000 konserter och ca. 2 miljoner åskådare har hittills löst biljett till hans tiotals musicalpjäser som översatts till flera språk.

SEBASTIAN SÅG RINGAREN
PÅ RASEBORG 10.7
?
Sebastian alias Knud Grabow Christensen besökte Raseborg 10.7. Foto: Jan Lindroos.

SEBASTIANS HEMSIDA    SEBASTIANS FANCLUB

 

 

Knud Grabow Christensen är född 1949 i Sønderborg. Han fick artistnamnet Sebastian i samband med att hans första singel gavs ut 1970.

 

De första inspelningarna var mestadels danska översättningar av engelska låtar, som på första LP: n The Goddess (1971). Det egentliga genombrottet kom följande år med skivan Den store flugt (1972) som blev ett av decenniets mest sålda danska album. Vid den här tiden uppträdda han oftast ensam med sin gitarr, och kunde närmast beskrivas som trubadur eller folk- och protestsångare.

1976 kom hans andra stora genombrott. Han sånger till ungdomsfilmen “Måske ku' vi” blev oerhört populära, och snart hade han etablerat sig också som låtskrivare för en barn- och familjepublik.

Från 1974 hade Sebastian turnerat med ett eget kompband, men sin första "riktiga" rockgrupp hittade han först 1979. Sebastians band har sedermera kallats Danmarks förste “supergrupp”, och bestod av  Sebastian själv på gitarr & sång; keyboardtrollkarlen Kenneth Knudsen, gitarrlegenden Niels Henriksen och basgeniet Michael Friis, samt supertrummisen Alex Riel. En ung och framstående sångerska, Lis Sørensen, fulländade gruppen. Resultatet kan bl.a. höras i hiten “Stille før storm”  som Sebastian skrev för Lis, och på plattorna “Cirkus Fantastica”, “Stjerne til støv” och “80'ernes Boheme”.

Snart efter det, år 1983, upplöste Sebastian bandet bara för att starta ett nytt. Med kom nu Morten Kærså (keyboards), Jens Rugsted (bas) och Jan Sivertsen (trummor), medan Niels Henriksen och Lis Sørensen fortsatte i bandet  som 1984-88 medverkade på plattorna “Tusind og een nat”, “Skatteøen”, “På vulkaner”, samt delvis på “Det gode menneske fra Sezuan”. Under denhär perioden (1987) skrev Sebastian också “Vårvise” till norska Sissel Kyrkjebø, som därmed fick sitt genombrott i Danmark.

Parallellt med rockframgångarna etablerade sig Sebastian som teaterkompositör. 1980 fick han en förfrågan från Rimfaxe-teatern i Roskilde om att omarbeta H.C. Andersens “Nattergalen” (Näktergalen) till en minimusical. Fem år senare lyckades Folketeatret övertala Sebastian till att komponera sånger och musik till “Skatteøen” (Skattkammarön) - som kom att bli den mest sedda danska musikalen någonsin. Skivan “Skatteøen”, med en lång rad framstående danska pop- och rocksångare engagerade sålde i över 70.000 exemplar. 

Redan 1979 hade Sebastian gjort egna kompositioner till Bertolt Brechts texter på LP:n “Tiderne skifter”.  Som en fortsättning på detta skrev han musiken till TV-teatrets uppsättning av  Brechts “Det gode menneske fra Sezuan” 1988,  (Den goda människan från Sechuan) och fyllde senare på med fem extra sånger till Gladsaxe Teaters uppsättning. De talrika dramatiska projekten gjorde att Sebastian upplöste sitt band 1987, och i många år framöver blev han nu en sällan sedd gäst på konsertscenerna. “Dyndkongens datter” - också känd som “Et eventyr” - var ett symfoniskt beställningsverk, en helaftonsbalett för Det Kongelige Teater. Sebastian arbetade på verket i två år, men baletten blev aldrig uppförd på den danska nationalscenen. I stället vidtog en lång rättslig tvist som Sebastian vann,  och baletten till Sebastians musik kunde sedan med stor framgång uppföras i St. Petersburg år 1996.

1990 gav Sebastian ut skivan ”Miraklernes tid”, som bl.a. innehöll sånger till texter av Gabriel Garcia Lorca. Men det var framför allt teaterprojekt som Sebastian arbetade med under 1990-talet. Sebastian fick 1991 tillåtelse av Astrid Lindgren att omarbeta Ronja Rövardotter till musikal, och “Ronja røverdatter” har sedermera visats i flera länder, till och med i Sverige! Parallellt skrev han musiken till en 13 avsnitt lång TV-serie “Gøngehøvdingen”.

Efter detta har musikalprojekten följt slag i slag. Sebastian har gjort dansk musikalhistoria med att åstadkomma såväl text som musik till massiva publiksuccéer som “Aladdin” (1995) ,  "Pippi" (1999), och en mycket omtalad musikal om den danske nationalskalden “Hans Christian Andersen” (1998.) Ofta har han använt klassiker som förlagor, och Cyrano de Bergerac har han t.o.m. dramatiserat två gånger, först  “Cyrano” (1993) och sedan "Den nye Cyrano" (2000). Den sistnämnda uppsättningen kom till i Cirkusbygningen i Köpenhamn tillsammans med amatörgruppen Mastodonterna, och nu stod Sebastian också för regin. Under åren 2000-2005 regisserade Sebastian inte mindre än 13 produktioner för Mastodonterna, och det var också uttryckligen för den här gruppen som Sebastian skrev "Klokkeren i Notre Dame" år 2002.

Sebastians senaste uppförda musikalverk är  “Kærlighedens farve” för Odense teater 2006. Men han är fortsatt aktiv, och hans färskaste projekt kan mycket väl bli hans kanske största publiksuccé. Sommaren 2007 tillkännagavs att Sebastian har börjat jobba med en vikingatida minimusikal "Jernbyrd", (Järnbörd) som genomföras vintern och våren 2008 som en turné i alla Danmarks grundskolor, och som därmed beräknas få minst 100.000 elever som åskådare.  Under våren 2008 tillkännagavs också att Sebastian regisserar Mastodonternas 20-årsjubileumspjäs, det blir en ny uppsättning av "Cyrano" med ca 100 personer på friluftsscenen vid Hilleröds slott, premiär 8 augusti.

Sebastian har under en 40-årig karriär hunnit med 15 egna musikteaterproduktioner och gett ut 30 skivor. Han är en oerhört folkkär artist i Danmark, och är också känd som vissångare i övriga Norden. Sommaren 2006 äntrade han efter en lång paus konsertestraderna på nytt som trubadur, och han har fortsatt att turnera under hösten 2007. I december 2007 uppträdde han med legenden Donovan under en folkmusikfestival i Norge! Han har också framträtt med sin trubadurdotter Sara Grabow. Sebastians samlade musikaliska verk utgavs i september 2007 i tre CD-boxar med tio skivor i varje, med den passande titeln "Sangskatten - vol. I, II og III".

Den 23 februari 2007 erhöll Sebastian den kungliga danska orden Ridderkorset för sin insats inom danskt kulturliv.

SEBASTIANS HEMSIDA     SEBASTIANS FANCLUB


 

Sebastian gillar Ringaren i Notre Dame på Raseborg

 

I torsdags hade skådespelarna i Raseborg extra press på sig. Danska Sebastian som ligger bakom texten och musiken till Ringaren i Notre Dame satt i publiken. Han gillade föreställningen.
– Det var väldigt fint. Ett fint förlopp, bra utförande av låtarna, fin orkester. Pjäsen var väldigt bra, säger Sebastian efter pjäsen.

Sebastian, vars riktiga namn är Knud Grabow Christensen, är en av folkkär artist i Danmark som under sin karriär hunnit med 15 egna musikteaterproduktioner. 2002 skrev Sebastians Klokkeren i Notre Dame som sattes upp i Köpenhamn. I sommar är det första gången hans bearbetning av Victor Hugos klassiker sätts upp i Finland. Det är även första gången den spelas på svenska.
– Pjäsen har en speciell plats i mitt hjärta. Den har inte varit uppe så många gånger så jag var väldigt nyfiken på hur det blev här på Raseborg, säger Sebastian.
Han är nöjd med resultatet.
– Pjäsen höll hög nivå. Den var charmig och den innehöll både allvar och poesi, anser han.

Klassiska berättelser till musikaler
Sebastian är känd för sina musikalproduktioner som ofta sätts upp de nordiska länderna.
– Jag tycker om att göra klassiska berättelser till musikaler, säger han.
Många av hans musikaler sätts upp som skolpjäser. Han gillar gemenskapen i dem och samarbetet mellan professionella och amatörer. En av hans mest kända musikaler i Danmark är Skattkammarön. Den har visats i 800–1 000 olika uppsättningar.
– Det ger en bild av hur mycket det betyder att kunna sätta upp en pjäs med bra handling och bra musik, berättar han.
Sebastian skall stanna i Västnyland i två dagar och åka hem på lördag. I Danmark håller han på med att sätta upp en ny stor produktion.
– Men det är en dansk historia, berättar han.

CARINA BRUUN i Västra Nyland 12.7