Över 13.000 såg musikalen Ringaren i Notre Dame

Raseborgs Sommarteater fick också i år ett mycket gott mottagande av såväl publik som press, och den storstilade uppsättningen av musikalen Ringaren i Notre Dame med över femtio medverkande lockade över 13.000 åskådare. De tjugo föreställningarna lockade i medeltal 650 åskådare, och under säsongen noterades lätt regn endast under två föreställningar.

Raseborgs Sommarteater befäster därmed sin ställning som den klart största sommarteatern på finlandssvenskt håll.

Det var i år den 40:e spelsäsongen på Raseborgs Sommarteater, och sedan starten 1966 har sommarteatern nu lockat totalt ca 495.000 besökare.

- Nästa sommar ser vi fram emot att välkomna vår halvmiljonte besökare, säger producenten Jan Lindroos på arrangörsföreningen Västnyländska Ungdomsringen.

Förtjänsttecken och Sjuttestipendium
Lindroos stod också för den svenska översättningen av musikalen, som var skriven av den danske artisten och kompositören Sebastian. För regissören Sven Sid var det redan det 20:e regiuppdraget genom åren på Raseborg, och han avtackades på den sista föreställningen med VNUR:s förtjänsttecken.

Avtackad med förtjänsttecken blev också Raseborgsscenens verkliga veteran, Börje "Sjutte" Björklund. Sjutte från Svartå medverkade som skådespelare redan i den första festspelsäsongen 1966, och sedan har det blivit hela 29 spelsäsonger till. Under den trettionde säsongen spelade han bl.a. en mycket humoristisk bödel och tortermästare.

Ett särskilt Sjuttestipendium inrättades i samarbete med Andelsbanken Raseborg när Sjutte gjorde sin 25:e säsong.  Stipendiet utdelas årligen till en av Raseborgs amatörskådespelare som är en originell scenpersonlighet, och priset tillföll i år Jan Karell från Ekenäs som i musikalen innehade rollen som den misslyckade poeten Pierre Gringoire.

Raseborgs Festspel lockade 19.000
Raseborgs Sommarteater är det största enskilda evenemanget inom ramen för Raseborgs Festspel. Raseborgs Festspel samlade denna sommar över 19.000 besökare till kulturevenemang invid Raseborgs slottsruin i Snappertuna. Trots den överlag ostadiga väderleken gynnades de allra flesta föreställningsdagar vid Raseborg av uppehållsväder i år, vilket antagligen bidrog till att den totala besökarmängden steg med ca tusen personer jämfört med i fjol.

Skräckromantik
på Raseborg

Ringaren i Notre Dame går nog till Raseborgs Sommarteaters annaler som en föreställning man inte glömmer. Alla musikaler är inte enbart lättvindig underhållning. Nu bjuds vi en föreställning med många skikt att ta till sig enligt tycke och smak. Bered er på något utöver det vanliga!
IS i Kimito Annonsblad

Broadway saapui
Raaseporiin

Huh-huh, mikä show!
Ja paino nimenomaan sanalla show, sillä Raaseporin tämänvuotinen kesäteatteriesitys on kuin Broadwayn humusta keskelle länsiuusimaalaista rannikkomaisemaa salakuljetettu suurten mittakaavojen musikaali.
Tommi Aitio SSS

Flera recensioner
Lisää arvosteluja

 


 Notre Damen kellonsoittaja Raaseporin kesäteatterissa

   PUBLIKRESPONS

Raseborgs Sommarteaters pjäs år 2008 är musikalen Ringaren i Notre Dame

Musikalen är skriven av den danske dramatikern och musikern Sebastian, men den baserar sig givetvis på Victor Hugos klassiska roman Notre-Dame de Paris (1831), en av de mest kända och älskade berättelserna genom tiderna.

Klokkeren fra Notre Dame, som musikalen heter på danska, blev en enorm framgång när den uruppfördes 2002. Pjäsen sätts nu upp för första gången utanför Danmark - och för första gången på en friluftsscen.

- Vi ser fram emot en färgstark, storslagen och högdramatisk sommar på Raseborg, hoppas producenten och konstnärlige ledaren Jan Lindroos. Pjäsen är sällsynt lämpad just för Raseborgsmiljön, eftersom den utspelar sig år 1482, då Raseborgs slott var den verkliga centralpunkten i västra Nyland.

Lindroos står också för den svenska översättningen av pjäsen, som regisseras av Sven Sid. Det här blir redan det 20:e regiuppdraget för Sven Sid på Raseborgsscenen! För scenografin står Hanne Horte Garner, för koreografin Annatuuli Saine, och som kapellmästare fungerar Teddy Granroth. Anna Idman är ansvarig för dräkter, för ljuddesignen står Robban Sederholm och för produktionen svarar Västnyländska Ungdomsringen VNUR.

I det medeltida Paris med katedralen Notre Dame (Vår Fru) i centrum möter vi den vanskapte och döve klockringaren Quasimodo, den sköna danserskan Esmeralda, den ståtlige kaptenen Febus och den fanatiske ärkedjäknen Claude Frollo. Ytterligare centrala personer i dramat är den misslyckade poeten Pierre Gringoire och tiggarkungen Jacques Clopin. 
 
Dan Idman - Frollo Minna Kettunen - Esmeralda Kim Snygg - Quasimodo
Peppe Krook - Febus Jan Karell - Gringoire Tapio Laasonen - Clopin
 

Minna Kettunen är Esmeralda, Kim Snygg Quasimodo

Esmeralda spelas, sjungs och dansas av 24-åriga  Minna Kettunen från Esbo, som därmed debuterar på Raseborgsscenen. Hon har tidigare medverkat i flera uppsättningar på Glims sommarteater och på Fallåker Teater - senast var hon aktuell i Lorden från gränden.

I övriga centrala roller ses många bekanta raseborgsprofiler, men också många helt nya amatörförmågor från hela Västnyland. Som  Frollo ses Dan Idman, som Gringoire Jan Karell, som Febus Peppe Krook,  som Clopin Tapio Laasonen, och som Quasimodo ses Kim Snygg.

Andra medverkande på scenen är bl.a. Hans Ahlfors, Barbro Backman, Börje "Sjutte" Björklund (hans 30:e säsong på Raseborg!), Kåre Collin, Anna Forsman, Tommy Haakana, Anne Ingman, Ludvig Lindholm, Nanne Vaihinen, Göran Wadenström... och många många till.

Totalt ca 50 skådespelare i alla åldrar behövs för att berätta den spännande historien om Esmeralda, Quasimodo, Frollo, Febus, Gringoire m.fl. i det medeltida Paris. Repetitionerna inleddes på långfredagen 21.3. Premiär på Ringaren i Notre Dame blir det torsdag 26 juni, och totalt 20 föreställningar ges fram till torsdag 31 juli.

Spelplan & Biljetter   Om musikalen   Roller   Medverkande  Regi & produktion   Bilder   Press


En stor del av det gäng som kommer att återfinnas på Raseborgsscenen i sommar. Längst t.v. regissören Sven Sid. Bilden tagen vid övning på TryckeriTeatern 24.3.


Stor uppslutning på första träffen! (25.11)

Ekenäs medborgarinstitut ordnar i samarbete med VNUR en kurs i gyckleri, akrobatik m.m.  för ungdomar som vill medverka  i medeltida aktiviteter på Raseborg. Kursen leds av Nanne Vaihinen, och kursstarten är 21.1. 2008.

Mera info: Jan Lindroos tel. 019-2415035, 0400-486115

Repetitionsreportage Radio Vega Västnyland 25.3. 2008
Om musikalen    Spelplan 2008     Om Sebastian    Medeltidskurs    Repschema

Raseborgs Sommarteater

är den största sommarteatern i Svenskfinland, och en av de största i hela landet. Sommaren 2007 såg över 12.000 besökare musikalkomedin Underbara herrar i hatt (The Full Monty). Publikrekordet härstammar från år 1993, då 20.000 personer såg The Sound of Music i regi av Sven Sid. Sommarteatertraditionen inleddes år 1966, då krönikespelet Kungen och Kristina uppfördes i regi av Börje Lampenius. Arrangör för Raseborgs Festspel har sedan starten varit Västnyländska Ungdomsringen, men föreställningarna skulle inte kunna genomföras utan aktivt funktionärsstöd från VNUR:s över 30 medlemsföreningar.