Spännande, fantasifull och medryckande musikteater för både gammal och ung!

 

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
Bearbetning Eva Sköld

20 FÖRESTÄLLNINGAR 3.7-3.8.2002

 

Körsbärsdalen och Törnrosdalen i Nangijala kommer att växa fram vid Raseborgs slottsruiner i sommar, när Raseborgs sommarteater tar sig an en av den nyligen avlidna svenska författaren Astrid Lindgrens mest älskade berättelser, Bröderna Lejonhjärta.
Bröderna Lejonhjärta är enligt mångas mening Astrid Lindgrens allra vackraste historia. I centrum står två bröder, den hjältemodige Jonatan och den sjuklige lillebrodern Karl, också kallad Skorpan. Båda avlider i tidig ålder, men träffas på nytt för fantastiska äventyr i landet Nangijala, där man ännu lever i lägereldarnas och sagornas tid. Boken om bröderna Lejonhjärta utkom 1973, och fyra år senare förvandlade Olle Hellbom historien till film.
Det är nu första gången Bröderna Lejonhjärta sätts upp på en finlandssvensk friluftsscen, och det går väl knappast att tänka sig en mer passande inramning för den här pjäsen än just Raseborg med sin naturskönhet och sin medeltida Tengilsborg. Bröderna Lejonhjärta på Raseborg är en musikalisk, medryckande och tankeväckande resa, som talar till både ung och gammal. Förhandsintresset var rekordstort, och en vecka före premiär var redan långt över 6.000 biljetter reserverade och två föreställningar fullbokade!

På scenen medverkar ett fyrtiotal skådespelare i alla åldrar, de flesta amatörer, och därtill en hel del hästar och eventuellt också duvor.  Premiär på Bröderna Lejonhjärta på Raseborg blir det onsdag 3 juli, och sammanlagt planeras 20 föreställningar fram till 3 augusti.
I huvudrollerna, som bröderna Karl (Skorpan) och Jonatan Lejonhjärta, ses Oskar Pöysti och Janne Korander.
I övriga centrala roller ses välkända Raseborgsprofiler som Börje "Sjutte" Björklund, Barbro Backman, Göran Wadenström, Kim Snygg och Christoffer Westerlund, men också många för Raseborg nya förmågor såsom Jan Holm, Niki Saarinen och Mattias Unander.

För regin svarar Sven Sid, som stått bakom så många framgångsrika uppsättningar på bl.a. Raseborg och Svenska Teatern. Bröderna Lejonhjärta blir redan den femte Astrid Lindgren-historien Sven Sid tar sig an; tidigare har han regisserat Karlsson på taket (SvT), Nya Pippi Långstrump (SvT, Raseborg), Emil i Lönneberga (SvT, Raseborg, Wasa Teater), och Ronja Rövardotter (Raseborg).För scenografin står Benita Falck. Teddy Granroth är kapellmästare och har dessutom komponerat en hel del ny musik för föreställningen. För koreografin står Jenni Backlund, för dräkter Marika Törnqvist och för ljud och teknik Robban Sederholm.