20 FÖRESTÄLLNINGAR 28.6-29.7.2000

 

Filmen Grease kom ut 1978, och nylanserades 20 år senare i en uppfräschad version. Grease är den musikalfilm som lockat mest besökare till biograferna.
Musikalen Grease hade premiär redan 1971, men spelas fortfarande flitigt runtom i världen, både av amatörgrupper och på stora professionella scener.

Grease är utan tvekan en av världens mest populära musikaler, och i sommar får den äntligen sin finlandssvenska urpremiär på Raseborgs sommarteater. Musikalen med de många härliga melodierna och den svängiga 50-talsnostalgin är en av de mest långlivade någonsin på Broadway, men den har trots det inte hittills uppförts på en etablerad scen i Finland. Filmversionen av Grease är i sin tur den mest framgångsrika filmmusikalen någonsin!
Grease betyder på svenska flott eller vaselin, och syftar förstås på den smörja som många tuffa Elvisinspirerade unga grabbar smetade i håret när det begav sig under den lyckliga tid när rocken var ny och världen låg vidöppen och bekymmersfri. Den både femtitalsnostalgiska och -parodiska musikalen Grease skrevs ursprungligen av Jim Jacobs och Warren Casey för en amatörgrupp i Chicago 1971, och blev där en sådan succé att den genast följande år bearbetades för New York. På Broadway blev Grease en av de verkliga långkörarna, men riktig kultstatus fick Grease först när den lanserades som långfilm 1978 - med John Travolta och Olivia Newton-John som huvudparet. Musikallåtarna toppade hitlistorna och är fortfarande slitstarka - här finns verkliga örhängen som "Summernights", "Hopelessly devoted to you", "Greased Lightning", "You're the one that I want", m.fl., m.fl.
Grease har gjorts i flera uppmärksammade uppsättningar i Sverige, bl.a. på Chinateatern i Stockholm 1991-92 (innebar genombrott för bl.a. Peter Jöback), och i Malmö på Teater Slagthuset 1997-98 (samlade hela 85.000 åskådare). Denhär våren har Greasefebern drabbat Norge, och i höst kommer en engelsk turnéversion av Grease till arenor i Sverige och Helsingfors. Men i sommar är det Raseborg som gäller, och det blir den första utomhusproduktionen av Grease i Finland!

Grease på Svenskfinlands största sommarteater blir en fartfylld och ungdomlig uppsättning i händerna på den erfarne och inspirerande regissören Sven Sid, som stått bakom så många succéartade uppsättningar både på Raseborg och annanstans. Till hans senaste framgångar hör familjepjäsen Peter Pan på Svenska Teatern.
För scenografin står Benita Falck, också hon knuten till Svenska Teatern. För koreografin svarar Tytti Kronqvist (som bl.a. driver dansgruppen DisTanz), och för dräkterna Marika Törnqvist. Som kapellmästare och ledare för ett femmannarockband debuterar Teddy Granroth - känd kördirigent och orkestermusiker i Karis med omnejd. Robban Sederholm svarar för ljudtekniken, och som producent fungerar Jan Lindroos.
I rollerna på Raseborg ses ett 50-tal proffsiga amatörer, till övervägande del ungdomar med stor lust att sjunga och dansa. De egentliga repetitionerna inleddes i början av april, och premiär blir det onsdag 28 juni på Raseborg. Sammanlagt planeras 20 föreställningar, som beräknas locka 12-15.000 åskådare till Svenskfinlands största sommarteater i Snappertuna, Ekenäs. För produktionen står Västnyländska Ungdomsringen rf.