eller THE FULL MONTY
 

 

The Full Monty hade urpremiär på Broadway i oktober 2000, och har sedan dess lockat publiken till skratt runt hela världen.


SUOMEKSI

Lättklädda karlar intar Svenskfinlands största sommarteaters scen i år, då Raseborgs sommarteater sätter upp musikalkomedin The Full Monty. På finska är filmen och musikalen känd under namnet Housut pois!, men på Raseborg heter den Underbara herrar i hatt.

Musikalen The Full Monty baserar sig på den kända filmen i regi av Peter Cattaneo, som hade premiär för tio år sedan. Den berättar om några helt vanliga metallarbetare, som en dag finner sig stå utan jobb, när stålverken läggs ner eller "strukturrationaliseras"  i den engelska industristaden Sheffield. De försöker fruktlöst hitta annan sysselsättning, men deras självkänsla och manlighet blir lidande av arbetslösheten. Samtidigt har deras fruar och flickvänner fått överta rollen som familjeförsörjare, och bägaren rinner över för metallarbetarna när staden en dag gästas av den populära manliga strippgruppen The Chippendales, och kvinnorna tävlar om att kasta sina pengar efter dem. I rena desperationen bestämmer sig några av de arbetslösa "donarna" att sätta upp en egen strippkväll.  Problemet är att de saknar i stort sett allt som krävs för att göra en framgångsrik dansshow, åtminstone till en början...

Denna smittande humoristiska och varmt mänskliga film gjordes om till musikal av Terence McNally, som förflyttade handlingen till den amerikanska stålstaden Buffalo. Pjäsen fick nyskriven musik av David Yazbek. Uppsättningen blev en stor succé på Broadway i New York år 2000, och snart också  världen över.  I Helsingfors visades  Housut pois! år 2002 på Helsingin kaupunginteatteri, och i Sverige har det gjorts uppsättningar i åtminstone Stockholm, Göteborg och Malmö. I Sverige är pjäsen känd under namnet "Allt eller inget", men i t.ex. Kina heter filmen "Sex nakna grisar".

- Kärt barn har många namn, och vi har valt att kalla Raseborgsversionen för "Underbara herrar i hatt", som vi tycker att bäst beskriver pjäsens underbara huvudpersoner, berättar producenten Jan Lindroos på arrangörsföreningen Västnyländska Ungdomsringen.

- Vår version kommer att försiggå i den finländska järnindustrins vagga, det vill säga i Västnyland, någonstans i närheten av Koverhar eller Åminnefors. Det blir den första uppsättningen av pjäsen i Svenskfinland, och veterligen också den första utomhusuppsättningen någonsin av musikalen. 

Originaltiteln The Full Monty är ett brittiskt slanguttryck av okänt ursprung, som i översättning betyder ungefär "hela sortimentet", det vill säga att man visar allt...

- Det krävs en hel del mod att ställa sig på scenen i sommar, konstaterar Lindroos. Han tror ändå inte att det ska bli svårt att hitta charmiga, dansanta och välsjungande karlar till de sex centrala rollerna.

- "Underbara herrar i hatt" är ingen småbarnspjäs, men samtidigt är humorn i pjäsen så avväpnande mänsklig att vi inte anser det nödvändigt med åldersgränser.


- Denna sköna komedi gör exakt det som en komedi ska göra: den underhåller, vågar vara satirisk, den får oss att skratta högt och man känner sig, ja, utvilad och nöjd efter föreställningen, skriver den svenske recensenten Janne Ahlgren om filmen The Full Monty, som med Robert Carlyle i huvudrollen tog världen med storm 1997.

Musikalens story följer mycket långt filmen, men kvinnorna får i scenversionen ett större utrymme, och många av de häftigaste sångnumren. Totalt finns det ett tjugotal roller i musikalen, och dessutom behövs ett tiotal statister för att fylla den stora  Raseborgsscenen. 
En del av gänget som vi får se på scenen i sommar, på träffen 11.2. på TryckeriTeatern.


En första träff hölls den 14 januari 2007 kl. 16.00 på TryckeriTeatern, och uttagningar för rollerna fortsatte söndag 28.1. kl. 10. Uttagningarna fortsatte ännu söndag 11.2 kl. 10-14 på TryckeriTeatern.

De egentliga repetitionerna inleddes söndag 25 mars, och premiär på The Full Monty eller Underbara herrar i hatt blir det  torsdagen den 28 juni kl. 19.00 på Raseborgs Sommarteater.

RepetitionsschemaFr.v. Kristoffer Holmberg, Cris af Enehielm och Hanne Horte Garner.

 

Cris af Enehielm regisserar

Sven Sid har varit något av husregissör på Raseborgsscenen under många år, men i sommar blir det variation då Cris af Enehielm tar hand om regin.

Cris af Enehielm är en mångsidig begåvning, hon är både bildkonstnär, dansare, skådespelare och regissör. För tillfället är hon verksam som lärare vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Till hennes uppmärksammade regiuppdrag hör bl.a. Vårens uppvaknande för både TryckeriTeatern och Teater Viirus 1999-2000. Många gladdes också åt Skärgårdsteaterns uppsättning av Misantropen i somras.

Förutom regissören är också scenografen ny på Raseborg. Hanne Horte Garner är bildkonstnär och bosatt i Fiskars, hennes scenografier har tidigare setts bl.a. på TryckeriTeatern. Debut på Raseborg blir det också för en annars mycket välmeriterad koreograf, Jens Walentinsson. Kapellmästare blir Kristoffer Holmberg från Ekenäs, han har tidigare medverkat som skådespelare i en lång rad uppsättningar på Raseborg, och debuterade som orkesterledare i Colorado Avenue 2004.

Mera info: VNUR/Jan Lindroos tel. 019-241 5035, 0400-486115

------------------------
Raseborgs Sommarteater är den största sommarteatern i Svenskfinland, och en av de största i hela landet. I somras såg nästan 11.000 besökare sångspelet Under torparsolen. Publikrekordet härstammar från år 1993, då 20.000 personer såg The Sound of Music i regi av Sven Sid. Sommarteatertraditionen inleddes år 1966, då krönikespelet Kungen och Kristina uppfördes i regi av Börje Lampenius. Arrangör för Raseborgs Festspel har sedan starten varit Västnyländska Ungdomsringen, men föreställningarna skulle inte kunna genomföras utan aktivt funktionärsstöd från VNUR:s över 30 medlemsföreningar.

Spelplan och biljetter   Roller   Repetitionsschema