Raaseporin kesäteatterissa heitetään tänä kesänä housut pois!

Vähäpukeisia miehiä astuu tänä kesänä Suomen suurimmalle ruotsinkieliselle näyttämölle kun Raaseporin Kesäteatteri (Raseborgs Sommarteater) esittää musikaalikomedian The Full Monty, suomeksi paremmin tunnettu nimellä Housut pois!, mutta Raaseporissa tämä ratkiriemukas näytelmä kantaa nimeä Underbara herrar i hatt.

Musikaali The Full Monty perustuu samannimiseen brittielokuvaan vuodelta 1997 joka aikanaan ylsi maailmanmaineeseen. Tarina kertoo tavallisista metallityöntekijöistä jotka jäävät työttömiksi kun kaupungin terästehdas lakkautetaan tai ”rakennerationalisoidaan”. He yrittävät sinnikkäästi mutta tuloksetta löytää muita hommia, ja työttömyys vain pahentaa miesten itsetuntoa ja miehisyyttä. Vaimot ja tyttöystävät sen sijaan ovat saaneet astua perhe-elättäjän rooliin ja miesten mitta täyttyy kun eräänä päivänä kaupunkiin saapuu suosittu miespuolinen striptease ryhmä The Chippendales, ja naiset kilpailevat siitä kuka saa heittää eniten rahaa heidän peräänsä. Epätoivon vimmassa duunarikaverit päättävätkin toteuttaa oman striptease shown! Ongelmana on että heiltä puuttuu kutakuinkin kaikki mitä tarvitaan menestyvän tanssiesityksen toteuttamiseen, ainakin aluksi...

Tästä humoristisesta ja lämminhenkisestä elokuvasta tehtiin musikaali Terence McNallyn toimesta, ja uudesta ja mukaansatempaavasta musiikista vastasi David Yazbek. Tästä tuli suuri hitti Brodwaylla New Yorkissa vuonna 2000, ja pian myös maailmanlaajuisesti. Helsingissä nähtiin Housut pois! vuonna 2002 Helsingin Kaupunginteatterissa.

Alkuperäinen nimi The Full Monty on brittislangia joka suunnilleen tarkoittaa ”koko valikoimaa”, tarkoittaen että näytetään kaikki…

- Pikkulapset eivät ole ensisijainen kohderyhmä, mutta huumori tässä näytelmässä on niin inhimillinen että emme näe tarvetta asettaa alaikärajaa, vakuuttaa tuottaja Jan Lindroos järjestäjäyhdistys Västnyländska Ungdomsringenistä eli Länsi-Uudenmaan ruotsinkielisten nuorisoseurojen kattojärjestö.

- Raaseporin Kesäteatterin versio sijoittuu Suomen metalli- ja terästeollisuuden synnyinseuduille eli läntiselle Uudellemaalle, ruukkikuntaan jossain Koverharin tai Åminneforsin läheisyydessä. Tämä on ensimmäinen sovitus näytelmästä suomenruotsalaisessa teatterimiljöössä ja luultavasti myös ihka ensimmäinen ulkoilmateatterisovitus.

Musikaalin tarina on pitkälti sama kuin elokuvassa, mutta näytelmäversiossa ihanien miesten ihanat naiset saavat enemmän tilaa ja muutama räväkkäimmeistä lauluistakin kuuluu heille. Rooleja musikaalissa on parisenkymmentä ja näiden lisäksi tarvitaan kymmenkunta avustajaa täyttämään Raaseporin suurta näyttämöä.

Monia hullunhauskoja, mutta myös koskettavia ja tunneherkkiä hetkiä on odotettavissa. 30-henkisessä näyttelijäkaartissa on mukana monta, jo tutuksi tullutta raaseporilaista, mutta myös uusia kykyjä on luvassa. Tapahtumien keskipisteessä on eronnut ja työtön metallityöntekijä Jerry (Kim Snygg) ja hänen 14-vuotias poikansa Jonny (Tom Rejström). Muissa keskeisissä rooleissa nähdään mm. Kåre Collin, Kari Danielsson, Tommy Haakana ja Göran Wadenström. Näkyvissä naisrooleissa mm. Jessica Eriksson, Anne Ingman, Patricia Korenius ja Katja Riski. Kaartia kruunaa yksi ammattilaisnäyttelijä, Karjaalaistaustainen Christoffer Westerlund.

Sven Sid Inkoosta on jo monena vuonna ohjannut Raaseporin tuotantoja mutta tänä kesänä ohjaajana toimii Cris af Enehielm. Hän on monipuolinen lahjakkuus, sekä kuvataiteilija, tanssija, näyttelijä että ohjaaja. Tällä hetkellä hän toimii opettajana Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Moni tammisaarelainen muistaa hänet varmasti Pro Artibus kuvataidestipendiaattina Villa Snäcksundissa. Häntä yhdistää seutuun myös hänen monivuotinen kesänviettopaikkansa Snappertunassa.

Ohjaajan lisäksi myös lavastaja on uusi kasvo Raaseporissa. Hanne Horte-Garner on kuvataiteilija asuinpaikkana Fiskars. Hän on opiskellut ja työskennellyt sekä Englannissa että Norjassa, ja hänen lavasteitaan on ollut nähtävissä aiemmin mm. Karjaan Tryckeriteaternissa. Ensiesiintymisen Raaseporissa saa myös Jens Walentinsson, pitkän ja ansioituneen uran omaava koreografi. Kapellimestarina toimii Kristoffer Holmberg Tammisaaresta, joka on aiemmin ollut mukana näyttelijänä monissa näytelmissä Raaseporissa, ja sai ensiesiintymisensä kapellimestarina Colorado Avenuessa vuonna 2004.

Kiinnostus näytelmää kohtaan on suuri, kesäkuun alussa yli 4000 lippua oli jo varattu ennakkoon!

Ensi-ilta on 28.6 klo.19.00 Raaseporin kesäteatterissa Snappertunassa, Tammisaaressa.

Raaseporin Kesäteatteri on vuodesta 1966 tunnettu korkeatasoisista musiikiteatteriesityksistään, joissa ammattilaisten teatteriosaaminen yhdistyy harrastelijoiden näyttelemisen riemuun. Raasepori on Suomen ylivoimaisesti suurin ruotsinkielinen kesäteatteri, katsomoon mahtuu jopa 1.200 katsojaa. Yleisöennätys on vuodelta 1993, jolloin The Sound of Music houkutteli 20.000 kävijää. Järjestävänä yhdistyksenä toimii  Länsi-Uudenmaan ruotsinkielisten nuoriso- ja kotiseutuyhdistysten kattojärjestö Västnyländska Ungdomsringen rf VNUR.

Näytännöt ja lipputiedot

RAASEPORIN KESÄTEATTERI
LIPUNVARAUS 1.6–1.8 2007 puh. 0600 12550 (0,66 €/min. + ppm) ark 9-17,  esitysjaksolla myös la-su  klo  12-16.
Tiedustelut: Västnyländska Ungdomsringen rf VNUR puh. (019) 241 5035 ark. 9-16