Eläimet ottavat vallan Raaseporin kesäteatterissa



Eläimet tekevät vallankumouksen Raaseporin kesäteatterissa tänä vuonna. Ulkoilmanäyttämölle tehdään musiikkiteatteriversio George Orwellin kuuluisasta samannimisestä teoksesta.

Eläinten vallankumouksen alkuperäinen nimi on Animal Farm, Raaseporissa ruotsinkielinen näytelmä kulkee nimellä Djurgården.
Tarina kertoo siitä kuinka kotieläimet, siat etunenässä, ottavat vallan eräällä maatilalla ja hätistävät matkoihinsa kiusanhenkensä - ihmisen.

Voittohuuma ja vapauden ilo muttuu kuitenkin pian viiltävään, ihmisten maailmastakin tuttuun valtataisteluun.

Eläinsadun muotoon kirjoitettu kertomus on maanmainio satiiri totalitarismista, stalinismista ja kapitalismista. Orwell kirjoitti tunnetun romaaninsa jo vuonna 1943.
- Se on yhä edelleen terävä, koominen ja osuva kuvaus siitä, kuinka valta turmelee ja kansaa johdetaan harhaan, Raaseporiin näytelmän dramatisoinut Jan Lindroos sanoo.


                                                    Piirros: Jenny Moed

Djur från när och djur från fjärran,
alla länders kreatur;
Kom lyssna till mitt glada budskap
om ett paradis för djur...

(Interanimalen)


 

 Tilanisäntä Johansson (Hans Ahlfors) ja peräkärryllinen uusia kotieläimiä.

Raaseporin kesäteatterissa näytelmä sijoittuu nykypäivään ja kaikkeen siihen, mikä liittyy EU-direktiiveihin, moderniin käsitykseen eläinsuojelusta ja eläinten oikeuksista.
- Näyttämöllä ei ole oikeita eläimiä, mutta senkin edestä kaiken ikäisiä inhimillisiä sikoja, hevosia, lehmiä, lampaita ja kanoja.

Lindroos ja ohjaaja Sven Sid korostavat vanhan näytelmän ajankohtaisuutta. He toivovat, että yleisö kokee sen paitsi hauskaksi, myös mieleenpainuvaksi kokemukseksi, joka antaa sekä oivaltamisen että ajattelemisen aihetta.
-Yksi tarinan tämän päivän lähtökohdista on aivan lähellä, nimittäin kuntaliitosten merkitys demokratialle ja niiden antamat mahdollisuudet valtaan pyrkijöille ja itsevaltiaille. Ja tarina on yllättävän ajankohtainen muutenkin, tässä käsitellään mm. tuulivoimalan rakentamista ja oikeaa eläkeikää, Lindroos sanoo.
Kyse ei ole varsinaisesti lasten näytelmästä, mutta lapsetkin voivat sitä hyvin seurata. Luvassa on myös vakavia ja koskettavia kohtauksia hullunhauskojen lisäksi, sekä tietenkin muusiikkia ja tanssia.

Näytemän on soveltanut Jan Lindroos, ja mukaansatempaavan kantrihenkisen musiikin on säveltänyt Bertil Andersson ja kapellimestrina toimiva Teddy Granroth.

Ohjauksesta vastaa Sven Sid, lavastuksesta Hanne Horte Garner ja koreografiasta Annatuuli Saine. Anna Idman on luonut puvustuksen, ja Robban Sederholm sekä Jesper Söderström hoitavat äänitekniikan ja tehosteet..

Kesäkauden ensi-ilta on 25. kesäkuuta. Suunnitteilla on kaikkiaan 20 esitystä elokuun alkuun mennessä. Rooleissa on runsas 30 näyttelijää, Christoffer Westerlundia lukuunottamatta kaikki harrastajanäyttelijöitä.

Vuonna 1966 aloittaneessa Raaseporin kesäteatterissa on ollut vuosikymmenten varrella 495.000 kävijää, joten puolen miljoonan raja rikkoutuu kesän aikana. Raaseporin kesäteatteri on Suomen suurin ruotsinkielinen kesäteatteri.
Kesäteatterin ”uusi” näyttämö täyttää tänä vuonna jo 20 vuotta ja sen rakennelmia on vahvistettu alkavalle näytäntökaudelle.



Siat syöksyvät valtaan Raaseporissa tänä kesänä. Vas. Napoleon (Janne Gustafsson), Gamle Majoren (Svante Lindholm), Skrikhals (Barbro Backman) ja Snöboll (Christoffer Westerlund).

Järjestäja: Västnyländska Ungdomsringen  VNUR




Raseborgs Sommarteater

är den största sommarteatern i Svenskfinland, och en av de största i hela landet. Sommaren 2008 såg över 13.000 besökare musikalen Ringaren i Notre Dame. Publikrekordet härstammar från år 1993, då 20.000 personer såg The Sound of Music i regi av Sven Sid. Sommarteatertraditionen inleddes år 1966, då krönikespelet Kungen och Kristina uppfördes i regi av  Börje Lampenius. Arrangör för Raseborgs Festspel har sedan starten varit Västnyländska Ungdomsringen, men föreställningarna skulle inte kunna genomföras utan aktivt funktionärsstöd från VNUR:s över 30 medlemsföreningar.