Mustig och humoristisk musikteater för både gammal och ung!
Dramatisering Erik Norberg efter Lars Sunds succéroman.

20 FÖRESTÄLLNINGAR 30.6-1.8.2004

 

Utflyttar- och återvandrareposet COLORADO AVENUE är årets pjäs på Raseborgs Sommarteater 2004. Pjäsen baserar sig på Lars Sunds rosade roman, som dramatiserats för scenen av Erik Norberg.

COLORADO AVENUE handlar om emigrationen till Amerika i slutet av 1800-talet, och följer den unga Hannas väg från fattig och föräldralös fiskarflicka i Finland till guldgruvorna i Klippiga bergen. Hanna återvänder efter tio år i Amerika till förryskningens Finland, startar en butik i sin hemby Siklax med sina förtjänade daler, och får därför öknamnet Dollar-Hanna. Berättelsen om Dollar-Hanna och hennes barn, av vilken sonen Otto blir känd som storsmugglaren "Kanisterkungen", går vidare över Finlands självständighetskamp och inbördeskrig och avslutas när förbudslagstiden lider mot sitt slut.

COLORADO AVENUE (1991) är första delen i Lars Sunds romantrilogi, som fortsatte med Lanthandlerskans son (1997), och som avslutades med Eriks bok (2003). Colorado Avenue belönades med Runebergspriset, och alla tre böckerna i trilogin har var för sig nominerats för Finlandiapriset. Eriks bok nominerades också för Nordiska rådets pris, och 13.5.2004 tilldelades Lars Sund statens litteraturpris år 2004 för just Eriks bok. Sund får beröm bl.a. för sin infallsrikedom, humor och sitt glimrande språk. Boken är ett äventyr som med lätthet intar sin plats bland en av de stora romanerna i vårt lands moderna litteratur, säger statens litteraturkommission i sin prismotivering.

COLORADO AVENUE, blev tidernas succé när den fick sin urpremiär på Wasa Teater 1999. Sedan dess har pjäsen visats på flera finska teatrar, men hittills inte på annanstans på svenska, och inte i södra Finland. På Raseborg blir det också första gången som COLORADO AVENUE sätts upp på en friluftsscen. Romanen utspelar sig i den fiktiva byn Siklax i Sydösterbotten, men motsvarande mänskoöden fanns - eller kunde ha funnits - också i Västnylands kustbygder.

COLORADO AVENUE på Raseborg blir en mustig, musikalisk, och medryckande föreställning, som talar till både gammal och ung. I huvudrollerna ses två unga yrkessskådespelare, som båda har inlett sina karriärer på Raseborg; Dollar-Hannas roll spelas av Sofia Törnqvist (sågs senast i Sången i Själö på Åbo Svenska Teater), medan de två männen i hennes liv - mannen Ed och sonen Otto - spelas av Christoffer Westerlund (aktuell i Åke Lindmans krigsfilm Framom främsta linjen). I övriga centrala roller ses kända Raseborgsprfiler som: Barbro Backman, Göran Wadenström, Dan Idman, Tapio Bäcksbacka, Börje "Sjutte" Björklund och Kim Snygg, men också många helt nya förmågor. På scenen medverkar sammanlagt över 50 proffsiga amatörskådespelare, som vaskats fram via uttagningar under vintern. De egentliga repetitionerna inleddes den 28 mars, och premiär blir det i år strax efter midsommar, onsdagen den 30 juni. Sammanlagt planeras 20 föreställningar fram till den 1 augusti.

COLORADO AVENUE regisseras av Sven Sid, som stått för en lång rad framgångsrika uppsättningar på Raseborg och på Svenska Teatern. För scenografin svarar Benita Falck, och som kapellmästare debuterar Kristoffer Holmberg. Anna-Karin Sandbacka och Nora Sandberg ansvarar för dräkterna, Sofia Michelson för danserna, och Robban Sederholm planerar ljud- och ljusteknik. För produktionen står Västnyländska Ungdomsringen.