RASEBORGS
SOMMARTEATER
2005
 

 

Hjärtlig och hjärtknipande
musikal för hela familjen


av Thomas Meehan
Martin Charnin
och Charles Strouse
Svensk översättning:
Beppe Wolgers
Regi: Sven Sid

20 föreställningar 29.6-2.8.2005
Nästan 18.000 åskådare!

Medverkande

Regi & produktion

Roller

Spelplan 2005

 


Madeleine Forsén (ANNIE)
och Emil (SANDY) 

"I morron, i morron, jag älskar i morron!"

Musikalen ANNIE är årets pjäs på Raseborgs Sommarteater 2005.

ANNIE är den gripande och varma historien om det 11-åriga hittebarnet Annie, som växer upp på ett ruggigt barnhem för flickor i 1930-talets New York, där hon och övriga barnhemsflickor terroriseras av den hemska föreståndarinnan Miss Hannigan. Tidens gissel är depression och börskrascher, och många utblottade bor i tillfälliga kåkstäder, s.k. hoovervilles. Men en ny optimism börjar också sprida sig, och den nyvalde presidenten Franklin D. Roosevelt talar om en ny tid och en ny utväg, New Deal.

För Annie personligen öppnar sig himlen när hon får det sagolika erbjudandet att tillbringa julhelgen med en av Amerikas rikaste män, storfabrikören Oliver Warbucks, som vill polera sin offentliga fasad genom att visa sig givmild mot mindre bemedlade. Glädjen blir inte mindre av att Annie hittar en olyckskamrat på vägen, den herrelösa blandsrashunden Sandy (spelas av golden retievern Emil). Den charmiga och kvicka Annie lindar snart miljonären runt sitt finger, till den grad att han vill adoptera henne. Men Annie har inte gett upp hoppet om att hitta sina riktiga föräldrar. Den enda ledtråden hon har är en halv medaljong, och snart börjar Oliver Warbucks och hans driftiga sekreterare Grace hjälpa Annie i hennes svåra uppdrag.

ANNIE på Raseborg är en både hjärtlig och hjärtknipande föreställning som talar till hela familjen. I Broadwaymusikalen Annie ingår en lång rad melodiska örhängen, kändast bland dem antagligen den optimistiska "Tomorrow" (I morron).

En bild ur Broadwayuppsättningen, där också en viss ung Sarah Jessica Parker gjorde Annies roll 1980. 

ANNIE är en spännande och humoristisk berättelse, vars karaktärer grundar sig på en av de äldsta tecknade tidningsserierna, "Little Orphan Annie" av Harold Gray. Musikalen uruppfördes på Broadway i New York 1977, och gick sedan hela 2377 föreställningar i ett kör.

I Sverige spelades Annie redan 1979 på Folkan i Stockholm, med Sigge Fürst som miljonären, och en ung Pernilla Wahlgren som Annie.

Hösten 2004 sågs Annie av över 50.000 personer i Oslo, och hösten 2005 dyker Annie upp på Nöjesteatern i Malmö.

ANNIE har redan filmatiserats fyra gånger, först 1932, så 1938, så den kändaste versionen i regi av John Huston 1981 och senast av Disney-bolagen år 1999.

ANNIE har inte tidigare uppförts på en utomhusscen i Finland.  På Raseborg medverkar sammanlagt över 50 proffsiga amatörskådespelare från hela Västnyland. I titelrollen ses ett ungt stjärnskott från Karis, 12-åriga  Madeleine Forsén, som därmed debuterar på Raseborgsscenen. Desto mer välkänd Raseborgsprofil är  Tapio Bäcksbacka, som i sommar axlar rollen som den barske businessmannen Oliver Warbucks. I övriga centrala roller ses bl.a.  Sanna Lindholm  (Grace), Barbro Backman (Miss Hannigan), Janne Gustafsson  (Rooster), Katja Riski (Lily) och Göran Wadenström  (president Franklin D. Roosevelt). Raseborgs speciella "maskot" Börje Sjutte Björklund medverkar i år för 27:e säsongen (!), men vid sin sida har han en lång rad nya ansikten såsom Manne Ehrsten, Janne Gustafsson, Mathias Lindén, Hanna Pekkarinen och Nini Smeds. Bland de över 20 barnhemsflickorna finns förstås också många helt nya talanger. Dessutom innehåller ensemblen i år en speciell dansgrupp. 

Repetitionerna inleddes den 25 mars, och premiär blir det i år strax efter midsommar, onsdagen den 29 juni. Sammanlagt blir det 20 föreställningar fram till den 2 augusti. 

Över 40 flickor i åldern 8-16 år anmälde sig på Raseborgs Sommarteaters första träff inför sommaren. Titelrollen Annie spelas av 12-åriga Madeleine Forsén (längst fram i mitten).
 
MUSIKALEN ANNIE regisseras av Sven Sid, som stått för en lång rad framgångsrika uppsättningar på Raseborg och på Svenska Teatern. För scenografin svarar Benita Falck, kapellmästare är Teddy Granroth, och koreograf Jenni Kaisa Söderman. För dräkterna ansvarar Ulla Michelson och för ljudtekniken Robban Sederholm.  Producent och konstnärlig ledare är Jan Lindroos, arrangör Västnyländska Ungdomsringen VNUR.
 

Raseborgs Sommarteater i Snappertuna, Ekenäs, är den största sommarteatern i Svenskfinland, och publikläktaren är en av de största i hela landet. Publikrekordet sattes år 1993, då hela 20.000 personer såg The Sound of Music. Raseborgs Sommarteater, som är den synligaste delen av Raseborgs Festspel, upprätthålls sedan starten 1966 av Västnyländska Ungdomsringen rf. De senaste produktionerna på Raseborg har varit Colorado Avenue (2004 - 12.000 åskådare, Blodsbröder (Blood Brothers 2003 - 14.000),  Bröderna Lejonhjärta (2002 - 17.500), My Fair Lady (2001 - 17.000) och Grease (2000 - 18.000), samtliga i regi av Sven Sid.

Raseborgs Festspel arrangeras av Västnyländska Ungdomsringen rf

VNUR:s kansli: Gamla Bastun, Västvallen 11, 10600 EKENÄS

Tel: 019-2415035, 0400-486115   Fax: 019-2461295

E-post: Raseborgs Sommarteater