Raseborg förvandlas till landet Oz

En medryckande, magisk och musikalisk resa utlovas när Trollkarlen från Oz sätts upp på Raseborgsscenen i sommar.

I den här sagan för både stora och små förs den unga flickan Dorothy och hennes hund Toto bort av en virvelstorm, och hon hamnar ovan regnbågen i det underbara landet Oz - där allt kanske ändå inte är så underbart som det först verkar.

L. Frank Baums klassiska berättelse har dramatiserats för Raseborgsscenen av Bobo Lundén, som också står för regin.

Största delen av musiken nykomponeras av kapellmästaren Teddy Granroth, men givetvis ingår filmörhänget Over the Rainbow (Ovan regnbågen).

 

NYHETER FRÅN OZ

ÖVER 10.000 SÅG
TROLLKARLEN 3.8


5.000 HAR BESÖKT SMARAGDSTADEN 20.7

PREMIÄR I SOLSKEN 30.6

GENREPSDAGS 28.6

PRESSINFO 15.6

SVETTIGT I OZ 8.6

MÄSSA & RASEBORGSDAG 28.5

SISTA ÖVNINGEN INNE 22.5

BILJETTSLÄPP 2.5


TOTO HETER NELLI (och Alexandra)

REPETITIONER INLEDDES 20.3

DOROTY HETER MARIKA 18.2


Trollkarlen från Oz
av Bobo Lundén
fritt efter Frank Baums bok
med musik av
Teddy Granroth och Bobo LundénSPELPERIOD
30.6-3.8 2011

BILJETTBOKNING
OCH FÖRKÖP


HOTELLERBJUDANDE
FÖR TEATERBESÖKARE


PRESSRECENSIONER


PUBLIKEN OM OZ

KOLLA IN VIDEO
"BAKOM KULISSERNA"

 


Kansas blir Karis på Raseborg

Bobo Lundén gjorde i fjol somras stor succé med sitt första regiuppdrag på Raseborg, musikalen Robin Hood blev en både spännande och humoristisk historia som helt tydligt var i publikens smak.  Robin Hood sågs av över 14.000 personer vilket gör Raseborg till den klart största svenska sommarteatern i Finland.

Nu tar sig Lundén an också pjässkrivandet, i och med att han dramatiserar en helt ny musikteaterversion av Trollkarlen från Oz (The Wizard of Oz) för Raseborgsscenen. 

Raseborgsversionen kommer helt säkert att skilja sig en hel del från tidigare scenversioner, hoppas och tror producenten Jan Lindroos på arrangörsföreningen Västnyländska Ungdomsringen.
- Andra pjäser har oftast grundat sig direkt på filmen från 1939 med Judy Garland som oförglömlig Dorothy. Men de versionerna känns också lite slitna, och i filmen hade man lämnat bort många av originalets karaktärer och historier. Nu går vi tillbaka till de ursprungliga berättelserna, vilket betyder att många sådan varelser och karaktärer som lämnades bort i filmen kanske tas med, exempelvis de vildsinta flygande aporna. Men vi har förstås också friheten att hitta på en hel del eget och nytt - vi har bl.a. placerat handlingen i nutid och förflyttat berättelsen från amerikanska Kansas till västnyländska Karis!

Publiken behöver i alla fall inte oroa sig - båda flickan Dorothy och hennes hund Toto kommer att finnas med på Raseborg, liksom också hennes originella följeslagare på den gula tegelvägen: Fågelskrämman,  Plåtmannen, och Lejonet. För att inte tala om småfolket, den elaka häxan och trollkarlen i Smaragdstaden... 

Också örhänget Over the Rainbow (Ovan regnbågen) kommer att höras på Raseborg, fast största delen av musiken kommer att vara nykomponerad. För den biten står karisbon Teddy Granroth (tillsmmans med regissören Bobo Lundén), som också fungerar som pjäsens kapellmästare. För scenografin står Petri Horttana, och Anna Idman planerar de fantasifulla kostymerna.

I huvudrollen som Dorothy ses Marika Karlsson. På scenen medverkar ca 40 amatörskådespelare från hela Västnyland, samt en femmannaorkester.

Repetitionerna inleddes 20.3, och audition för huvudrollen som Dorothy ordnades den 22-23 januari 2011; här kan också nya intresserade amatörskådespelare visa upp sig. De egentliga repetitionerna påbörjas den 20.3. Upplägget för Trollkarlen från Oz presenterades för ett 50-tal intresserade vid en infoträff söndag 5.12. kl. 14-16 på TryckeriTeatern i Karis.

Premiär för Trollkarlen från Oz på Raseborgs Sommarteater blir det torsdag 30 juni, och sammanlagt planeras 20 föreställningar fram till onsdag 3 augusti 2011.

SPELPLAN, BILJETTER  OCH KONTAKTUPPGIFTER 2011

REGI OCH KONSTNÄRLIGT TEAM      ROLLER OCH MEDVERKANDE

E-post till Raseborgs Sommarteater

 

Hotellerbjudande för teaterbesökare

Klicka på bilderna för närmare uppgifter!
 

NYHETER FRÅN OZÖVER 10.000 SÅG TROLLKARLEN 3.8

Färdigtrollat i det underbara landet Oz! Pang, tjoff borta! Tack alla över 10.200 som har följt med på vår fantastiska resa till Smaragdstaden, och välkomna med nästa år igen - på, bakom eller framför Raseborgsscenen.

 

FEMTUSEN BESÖKARE I SMARAGDSTADEN 20.7

Över 5.000 åskådare har nu sett Trollkarlen från Oz på Raseborgs Sommarteater. På onsdagens föreställning (20.7) noterades årets hittills högsta besökarsiffra 701 personer, och totalt har nu nästan 5.400 personer sett årets pjäs.
Totalt hoppas arrabgörsföreningen Västnyländska Ungdomsringen på 10-12.000 besökare i sommar. Nio föreställningar återstår ännu fram till 3.8.

Pjäsen har mottagits entusiastiskt av både publik och press - kommentarer finns samlade här: RECENSIONER   PUBLIKRESPONS
 
 PREMIÄR I SOLSKEN 30.6

Vackert väder och en fenomenal premiärföreställning torsdagkväll 30.6 där hela OZ-enseblen gav sitt allt! Premiärpubliken var också med på noterna och gav varma applåder.
Den magiska resan har startat  - ännu återstår 19 stopp längs vägen ända fram till 3.8.


GENREPSDAGS 28.6

Äntligen börjar det mesta falla på plats! Till och med den stora videoskärmen har anlänt, men en del annan teknik saknas ännu. Det är i alla fall riktig genrepskänsla på tisdag kväll 28.6, bara två kvällar till premiär. Det kommer att bli en fin, fartfylld och färggrann show...snart är vi ready to rock!

PRESSINFO 15.6

Två veckor kvar till premiär - och nu var det dags att visa opp sig för tidningar och radio samt ta pr-bilder. Det hela höll på att förstöras av en häftig regnskur, men lika snabbt som regnet ösregnet dök upp försvann det igen och förbyttes i solsken. En del av de glada invånarna i landet Oz passade på att posera för fotografen framför borgen.

Raseborgs sommarteater laddar inför premiären - Radio Vega Västnyland 16.6

Landet Oz nästan färdigbyggt - Västra Nyland 18.6
 
 

SVETTIGT I OZ 8.6

Det har varit både varmt och svettigt värre på utomhusövningarna vid Raseborg, när temperaturen har visat över 30 grader och solen gassat från molnfri himmel. Trots det har övningarna genomförts med gott humör, och från 8.6. med tillsammans med ljudteknik och orkester. Också scendräkterna börjar så småningom bli kompletta - även om det inte alltid är lockande att sätta dem på i tropisk värme. I bild: fr.v. Wilma Hindersson, Elin Sundström, Minna Kettunen (häxan Vera i Väst), Julia Hellén och Ellen Hindersson.
 MÄSSA OCH RASEBORGSDAG 28.5

Ett antal munter väckte uppmärksamhet på Sydspetsens mässa i Ekenäs 28.5, där de berättade om sej själva och det underbara landet Oz för mässbesökare från när och fjärran. Munterna själva blev mycket glada av glass efter uträttat värv.
Senare på kvällen gav ett tjugotal medlemmar ur ensemblen smakprov på sånger ur årets pjäs på Raseborgsdagen i Stallörsparken. 
 


SISTA ? ÖVNINGEN INOMHUS

Sommaren närmar sig med stormsteg. Söndag 22.5. hade Oz-gänget den sista (och svettiga) övningen inomhus på TryckeriTeatern i Karis. Om allt går enligt planerna - och vädret så tillåter - hålls den efterlängtade första utomhusövningen vid Raseborg på torsdag 26.5.
 BILJETTFÖRSÄLJNINGEN INLEDS 2.5

Från och med måndag 2.5 är det möjligt att boka och köpa biljetter till årets musikteaterpjäs på Raseborgs Sommarteater, TROLLKARLEN FRÅN OZ.

Bokningar kan göras hos Raseborgs Sommarteaters egen bokningslinje tel. nr 0600-12550 (0,66 €/min) från och med 2.5 kl. 9.00. Biljettbokning är öppen vardagar 9-17, föreställningsdagar också på veckoslut 11-15.
Från 2.5. går det också att köpa biljetter på nätet via NetTicket.fi samt via alla NetTicket.fi:s återförsäljare, bl.a. Luckan. Nytt för i år är att ingen särskild expeditionsavgift till kommer vid förköp. Biljetter kan även köpas på VNUR:s och Raseborgs Sommarteaters kansli i Gamla Bastun, Västvallen 11, Ekenäs.
Grupper (minst 20 st) har kunnat boka biljetter sedan 1.3, och vid dethär laget är redan över 700 biljetter beställda.

Premiär för Trollkarlen från Oz blir det 30 juni, och totalt ges 20 föreställningar till 3.8.

SPELPLAN OCH BILJETTER

 


TOTO HETER NELLI (och Alexandra) 26.3

Doroty hittade på lördag 26.3 sin älskade hund Toto - dvs. 3-åriga golden retrievern Nelli från Täkter, Ingå.

I en första kommentar säger Nelli att det ska bli jätteroligt att vara ensam hundskådespelare bland  mänskor och andra konstiga figurer som förekommer i Trollkarlen från Oz.

Toto kommer på Raseborgs Sommarteaters scen också att gestaltas av 13-åriga Alexandra Lindholm från Backgränd, Karis.


I bild fr.v. Alexandra Lindholm (Toto), Annika Lundell (matte till Toto), Nelli (Toto) och Marika Karlsson (Doroty).
Foto: Jan Lindroos
 
 


REPETITIONSSTART 20.3

Några av de centrala rollinnehavarna i Trollkarlen från Oz på Raseborgs Sommarteater :
Fr.v. Alexandra Lindholm (hunden Toto), Emilia Ekström (häxan Glinda), Kim Snygg (Fågelskrämman), Tapio Laasonen (Trollkarlen), Marika Karlsson (Doroty), Dan Idman (Plåtman), Peppe Krook (Lejonet) och Minna Kettunen (häxan Vera). Foto: Jan Lindroos.


Repetitionerna för Raseborgs Sommarteaters musikteaterpjäs Trollkarlen från Oz inleddes söndag 20.3 på föreningshuset Borgkila i Karis.  

Nästan 100 personer hade anmält sitt intresse för att vara med i sommarens produktion, under vintern har regissör Bobo Lundén valt ut 45 amatörskådespelare för rollerna i pjäsen.

Det hela inleddes med en kollationering, där alla konstnärligt ansvariga berättade om sin vision av regi, scenografi, kostymer och musik. Sen var det dags för en presentation av rollinnehavare och en första genomläsning av manus, samt provsmakning av den både svängiga och känsliga musik kapellmästaren Teddy Granroth har komponerat för pjäsen. 

För regi och manus står alltså Bobo Lundén, medan Teddy Granroth har skrivit musik till ett tiotal nya låtar. Som scenograf fungerar Petri Horttana, för kostymer ansvarar Anna Idman och Katja Riski, för koreografi Marie Turtiainen och Annette Lundell och för mask och frisyr Dan Idman. Robban Sederholm planerar ljud och ljus.

I huvudrollen som Doroty ses Marika Karlsson och hon och hunden Toto (Alexandra Lindholm) får sällskap på vägen till Smaragdstaden av Fågelskrämman (Kim Snygg), Plåtman (Dan Idman) och Lejonet (Per-Erik Krook). På den långa och äventyrliga vägen möter de bl.a. de glada munterna och deras borgmästare (Göran Wadenström), drottning Åkersork (Katja Riski) och hennes undersåtar, och de flygande aporna och deras ledare (Kåre Collin). De träffar också den goda häxan Glinda (Emilia Ekström), den vedervärdiga häxan Vera (Minna Kettunen), och den underbara trollkarlen (Tapio Laasonen), samt många färgstarka personligheter till i det underbara landet Oz. 

Nu inleds en intensiv tre månaders repetitionsperiod, som skall leda fram till premiär strax efter midsommar, onsdagen den 30 juni.

Spelplan och biljetter

Lyssna på intervju med rollinnehavare i Radio Vega Västnyland 22.3
 


DOROTY HETER MARIKA 18.2

 
Marika Karlsson, 20, kommer att synas och höras i huvudrollen som Dorothy i Raseborgs Sommarteaters uppsättning av Trollkarlen från Oz. 

Hon bävar inte för uppgiften trots att hon vid första manusgenomläsningen insåg att hon kommer att hon tvingas vara  på scenen nästan utan paus genom hela föreställningen. 
- Jätteroligt, jag bara väntar på vintern ska ta slut och vi ska komma igång med övningarna, säger Marika som är från Ekenäs men nu studerar till teckenspråkstolk i Åbo.
Teatererfarenhet har hon från Åbo Studentteater, VNF:s teaterlinje i Karis, och från Kallion lukio i Helsingfors. Hon har också medverkat på Raseborgsscenen 2004-2006.
Sammanlagt  kommer nästan 50 skådespelare att medverka i Reaseborgsversionen av Trollkarlen från Oz. Som bäst pågår casting för övriga roller, som ska vara slutförd senast då övningarna inleds 20.3 Den 18.2. var det ännu -20 på Karis järnvägsstation. Marika Karlsson ser fram emot varmare tider och premiären för Raseborgs Sommarteater 30.6.
Foto: Jan Lindroos


Trollkarlen från Oz – magisk men modern
Läs intervju i Västra Nyland 19.2
 

AUDITION 22-23.1 2011

Audition för huvudrollen som Dorothy ordnas den 22-23 januari 2011 på TryckeriTeatern i Karis; här kan också andra nya intresserade amatörskådespelare visa upp sig.

Tidtabellen för auditionveckoslutet 22-23.1 är:

Lördag 22.1 kl. 10-13 Aspiranter på huvudrollen som Dorothy (ca 14-22 år).
Lördag 22.1 kl. 14-17 Barn (7-13 år)

Söndag 23.1 kl. 10-13 Dorothy fortsatt uttagning (vid behov)
Söndag 23.1 kl. 14-17 Nya skådespelare (tonåringar, vuxna)

OBS. De skådisar som var med i fjolårsproduktionen Robin Hood behöver inte nödvändigtvis visa upp sej i år, men är välkomna med på söndag 23.1 kl. 14. Alla barn bör dock medverka på lördag 22.1 kl. 14 - vi söker uttryckligen ett helt gäng med barn (8-12 st), och vill gärna se alla på en gång.

För alla aspiranter gäller: förbered ett fritt eget uppträdande på 1-3 minuter (sång, scen, dans, akrobatik, vadsomhelst...).
Dorothyaspiranterna ska dessutom förbereda sig på att framföra bifogad sång (På väg till trollkarlen). Ladda ner noterna här!

Vi strävar till att meddela alla aspiranter om rollvalen så fort som möjligt efter auditionen.

Medtag inneskor och kläder som du kan röra dej ledigt i. Och gott humör förstås!

Vänligen bekräfta ditt deltagande senast fredag 21.1 (gäller speciellt Doroty-aspiranter!), till raseborgs.sommarteater@surfnet.fi eller producent Jan Lindroos 019-2415035 eller 0400-486115.
 
 

VILL DU VARA MED I OZ SOMMAREN 2011?

Här kan du anmäla ditt intresse för att vara med i musikteaterpjäsen Trollkarlen från Oz på Raseborgs Sommarteater 2011!

Raseborgs Sommarteaters devis är de ä så rolit ti va' me', och vi strävar till att bereda utrymme i ensemblen för alla amatörskådespelare som vill vara med. Av praktiska skäl måste vi ändå begränsa antalet medverkande på scenen till ca 40-50. Vi söker både män och kvinnor i ålder 10-70 år. Det finns utrymme för 6-10 barn i ensemblen (förälders godkännande behövs för barn under 16 år).   

En första träff ordnades söndag 5 december kl. 14-16 på TryckeriTeatern, Torggatan 1, Karis. Där presenteras pjäsen, ansvarspersoner och tidtabeller, och det går utmärkt att där anmäla sitt intresse för projektet. 

Egentliga rolluttagningar hålls 22-23 januari 2011 på TryckeriTeatern, Torggatan 1, Karis.

Repetitionerna inleds i slutet av mars på TryckeriTeatern, Torggatan 1, Karis.

Om du vill vara med i Trollkarlen från Oz, så ring VNUR/producent Jan Lindroos tel. 0400-486115 eller 019-2415035 eller skriv ett mail till Raseborgs Sommarteater, och meddela:

- Namn
- Adress
- Telefon
- Epostadress
- Ålder
- Längd
- Skonummer
- Sångvitsord
- Berätta gärna också om tidigare teatererfarenhet, och om du är bra på något särskilt, t.ex. spelar instrument eller sysslar med akrobatik
- Du får också gärna berätta om du tror att du skulle passa särskilt bra i någon viss roll

PS. När du kommer till teaterrepetitioner: Kom ihåg att ta med inneskor, lediga kläder och gott humör!
 

Raseborgs Sommarteater

är den största sommarteatern i Svenskfinland, och en av de största i hela landet. Publikrekordet härstammar från år 1993, då 20.000 personer såg The Sound of Music i regi av Sven Sid. Sommarteatertraditionen inleddes år 1966, då krönikespelet Kungen och Kristina uppfördes i regi av  Börje Lampenius. Arrangör för Raseborgs Festspel har sedan starten varit Västnyländska Ungdomsringen, men föreställningarna skulle inte kunna genomföras utan aktivt funktionärsstöd från VNUR:s över 30 medlemsföreningar.
Raseborgs Festspel arrangeras av Västnyländska Ungdomsringen rf
VNUR:s kansli: Gamla Bastun, Västvallen 11, 10600 EKENÄS
Tel: 019-2415035, 0400-486115   Fax: 019-2461295
e-post: Raseborgs Sommarteater