Spamalot

Always look on the bright side of life! 

SPAMalot, inspirerad av den klassiska komedifilmen "Monty Pythons galna värld", är en absurt rolig musikal som berättar (en version av) legenden om Kung Arthur och hans riddare vid runda bordet, komplett med kor, dödliga kaniner, fisande fransmän och massor av klappande med kokosnötter. Vi följer Arthur när han tar med sina trognaste tjänare på ett gudomligt uppdrag att hitta den heliga graalen.
 

 

SPAMalot skapades av Eric Idle, en av de ursprungliga medlemmarna i Monty Python, med musik och text av Idle och John Du Prez.

Som musikalisk komedi utmärker sig SPAMalot genom sin oväntade och ibland knäppa humor, och har en omisskännlig förmåga att framkalla skratt och positiv atmosfär. Musikalen tar sig inte själv på allvar, vilket ger publiken en möjlighet att både skratta hjärtligt och njuta av en unik teaterupplevelse.

Musikalen är känd för sina ibland udda musikaliska nummer som ofta driver med andra musikaler. Ett exempel på detta i SPAMalot är sången "Sången som går såhär", vilken skämtar med klichéerna i traditionella musikalballader.

På samma gång berör musikalen temat om sökandet efter ens egen graal eller livsmening. Trots sin humor erbjuder SPAMalot också reflektioner och observationer om livet, lycka och sökandet efter mening.

Slutligen är SPAMalot en hyllning till teatern själv med sin självironi och metahumor. Det är en föreställning som både skrattar åt och firar den teatraliska konsten med. Denna balans mellan humor och vördnad skapar en upplevelse som är lika underhållande som den är tankeväckande.

Rollen som Kung Arthur spelas av Ingåbon Dan Idman, som också råkar vara guide på Raseborgs slott. Om man har riktigt tur kan det vara att guidningen utförs i sommar av Kung Arthur i stället för hans normala karaktär Daniel Skrivare.

I rollen som Arthurs trogna tjänare Patsy ser vi Karisbon Jennifer Karlsson. Den inflyttade Jakobstadsbon, som ursprungligen är från Pargas, Rebecka Sretenovic spelar den lite lätt överdramatiska, men ack så skönsjungande Damen i sjön.

Som Gud hör vi den säkerligen mest kända finlandssvenska rösten, ingen mindre än Reidar “Telefonen ni försöker nå” Wasenius.

Kyrkslättsburna Markus Haakana spelar den skraja men entreprenörsinriktade Robin, den burdusa och hemlighetsfulla Lancelot presenteras av Esbo-/Helsingforsbon Ferdinand Blomqvist, som medverkar i sin andra produktion någonsin och första gången på Raseborg. Första gången på vår scen ser vi också Lurens-veteranen Joonas Vartiainen, ursprungligen från Sibbo. En annan nämnvärd nykomling är andra-generations-artisten, Hangöbon Felicia Svenskberg.

Det ”gamla gardet” som består av Raseborgarna Kåre Collin, Tapio Laasonen och Tommy Haakana har närmare 2000 föreställningar gemensamt på nacken. Denna sommar är de med och tokar till det på bästa (värsta) möjliga sätt. Vi ser också nya förmågor på scenen, gamla och unga, t.ex våra fantastiska och dansanta ”Laker Girls” som består dels av framtida scenproffs från Lärkkulla Musical-linjen samt erfarna artister från hela landet.

Det konstnärliga arbetet leds av Jermo Grundström, en väldigt omtyckt regissör som har regisserat både amatörteater och proffsteater tidigare, nu för första gången på Raseborgs Sommarteater. Senast nu i vår regisserade han musikalen Familjen Addams vid stadsteatern i Seinäjoki. Vid sin sida på parkettgolvet har han den passionerade och mångsidiga koreografen Ella Snellman, även första gången på Raseborg, senast aktuell i Grease på Messukeskus Amfi-hall. Våren 2023 kunde vi se henne i Something Rotten på stadsteatern i Lahtis. I bändikoppin, som detta år kommer att få på sig en rad solpaneler, sitter vår kapellmästare Henrik Wikström som är van att jobba med stora körer och orkestrar. 

Bändet är en kvintett bestående av väldigt duktiga musiker som garanterat får det att svänga. Vi vill speciellt lyfta fram blåsaren Marko Portin som har spelat saxofon i den legendariska gruppen Ultra Bra.

Mimmi Resman fortsätter som scenograf efter sin kritikerrosade design för fjolårets pjäs, All Shook Up. Likväl fortsätter Robban Sederholm med bygget (med över 30 år i bagaget) och Jeppe Söderström i teknikbåset. Ronja Aalto har tidigare ansvarat för kläderna på produktioner på TryckeriTeatern och i Harparskog och ansvarar nu för över 150 kostymer åt 27 skådespelare. Alexandra Stjernberg, med stark historia på Raseborgs Sommarteater, sköter om smink och hår.

Med en läktare som rymmer över 1000 personer ordnas föreställningarna oberoende av väder under bar himmel. Ibland är det torrt och hett, ibland kallt och regnigt. Publiken rekommenderas att klä sig passligt för alla väder. Många kommer till området i god tid och tar sig en rundtur i borgen samt ordnar picnic på gräsmattan eller på läktaren. Vi rekommenderar att köpa biljetterna på förhand, via Netticket på webben eller dess försäljningsställen t.ex Luckan. Man kan även köpa dem från teaterns egen biljettförsäljning på området på föreställningsdagarna. Gruppbokningar sker främst via VNUR:s kontor på telefon eller epost.

Det finns en buffé på området med kaffe-, läsk-, korv- och godisförsäljning före föreställningen och under pausen. Pausen går undan när man träffar bekanta och köper lotter för att vinna något av de spännande snabbvinsterna eller värdefulla ”tröstevinsterna”.

Allt detta möjliggörs med ett garde av erfarna funktionärer samt Västnyländska Ungdomsringens medlemsföreningar som ställer upp med talkoanda både före, under och efter spelperioden.

Vi vill också påpeka att sommarteaterns funktion och framgång stöds av både stiftelser och sponsorer. Speciellt vill vi lyfta fram samarbetet med vår huvudsponsor Varuboden-Osla som har specialpris på föreställningar, både för ägarkunder och innehavare av S-kort.

Denna Tony Award-belönta föreställning spelas på Svenskfinlands största sommarteater från den 29 juni till den 6 augusti 2023 på vardagar kl 19.00 och veckoslut kl 16.00. Fredagen 28 juli bjuds publiken på något väldigt unikt då föreställningen börjar kl 21.00. Då får vi redan njuta av spelet mellan mörker och ljus. Vad månne uppenbarar sig när mörkret har fallit på…?