Raseborgs Sommarteater

Media

Pressmeddelande 6.8.23

Spamalot på Raseborgs Sommarteater slut för i år!

 
Den omtyckta och proffsiga pjäsen sågs av totalt 10 548 åskådare. Nästa år visas klassikern De tre musketörerna på Raseborgs scenen.
 
Den sista föreställningen av Monty Pythons SPAMalot gick av stapeln på söndag 6.8.2023 på Raseborgs Sommarteater med en rekordpublik för säsongen på 863 åskådare. Totalt uppgick publikmängden till 10548, ett medeltal på 527 åskådare per föreställning. Vädret var ostadigt största delen av spelsäsongen, även om det regnade egentligen bara en föreställning. Detta må ändå har skrämt bort en del åskådare. Pjäsen hyllades både i pressen och bland publiken, varav en hel del såg pjäsen flera gånger.
 
Västnyländska Ungdomsringens (VNUR) ordförande Leif Wikström tackar för en trevlig säsong:
 
– Den relativt okända musikalen SPAMalot av den högst kända gruppen Monty Python var en medveten chansning. Utförandet av föreställningen överträffade alla förväntningar. Kvaliteten på sång-, dans- och skådespelarprestationerna var bättre än vi kunde ha hoppats på. Vi siktade högt och träffade ännu högre.
 
-Raseborgs Sommarteater är känd sedan länge för sina högklassiga musikaler och denna föreställning hör absolut hemma hos dem och för arvet vidare. Tack till alla på scenen, ensemble och orkestern, samt alla bakom scenen i olika uppgifter, produktionsteam och funktionärer. Samt vill vi speciellt tacka alla bidragsgivare, samarbetspartner och sponsorer, med vilkas stöd vi kan fortsätta producera lika ambitiösa produktioner i framtiden.
 
Sommaren 2024 kommer publiken att få njuta av den välkända berättelsen om de tre musketörerna. Det kommer bli en fartfylld uppsättning med medryckande och bekanta pop/sclagersånger och en hel del fäktningsscener. Som regissör ser vi igen ett debuterande namn på Raseborgs Sommarteater, Mika Fagerudd. Fagerudd som är bosatt i Östnyland och jobbar aktivt med sitt teaterbolag, Teater Fabel, har även regisserat VNUR:s senaste års produktioner på TryckeriTeatern.
 
-Att få regissera på Raseborgs Sommarteater har varit en förhoppning från min sida en tid redan, så jag känner mig otroligt glad och förväntansfull på att få sätta igång.

Pressbilder

SPAMalot, inspirerad av den klassiska komedifilmen ”Monty Pythons galna värld”, är en absurt rolig musikal som berättar (en version av) legenden om Kung Arthur och hans riddare vid runda bordet, komplett med kor, dödliga kaniner, fisande fransmän och massor av klappande med kokosnötter. Vi följer Arthur när han tar med sina trognaste tjänare på ett gudomligt uppdrag att hitta den heliga graalen.

SPAMalot skapades av Eric Idle, en av de ursprungliga medlemmarna i Monty Python, med musik och text av Idle och John Du Prez. Översättning till svenska av Adde Malmberg och Hugo Carlsson. Rättigheter övervakas av Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner

Som musikalisk komedi utmärker sig SPAMalot genom sin oväntade och ibland knäppa humor, och har en omisskännlig förmåga att framkalla skratt och positiv atmosfär. Musikalen tar sig inte själv på allvar, vilket ger publiken en möjlighet att både skratta hjärtligt och njuta av en unik teaterupplevelse.

Musikalen är känd för sina ibland udda musikaliska nummer som ofta driver med andra musikaler. Ett exempel på detta i SPAMalot är sången ”Sången som går såhär”, vilken skämtar med klichéerna i traditionella musikalballader.

På samma gång berör musikalen temat om sökandet efter ens egen graal eller livsmening. Trots sin humor erbjuder SPAMalot också reflektioner och observationer om livet, lycka och sökandet efter mening.

Slutligen är SPAMalot en hyllning till teatern själv med sin självironi och metahumor. Det är en föreställning som både skrattar åt och firar den teatraliska konsten med. Denna balans mellan humor och vördnad skapar en upplevelse som är lika underhållande som den är tankeväckande.

Denna Tony Award-belönta föreställning spelas på Svenskfinlands största sommarteater från den 29 juni till den 6 augusti 2023 på vardagar kl 19.00 och veckoslut kl 16.00. Fredagen 28 juli bjuds publiken på något väldigt unikt då föreställningen börjar kl 21.00. 

Spamalot23 poster