Hästtorneringar och medeltida marknad ordnades första gången vid Raseborg sommaren 2006. Medeltiden på Raseborg återuppstår igen 16-17.7.2016.

Raseborgs Festspel

är samlingsrubriken för de kulturevenemang som mestadels sommartid ordnas vid Raseborgs medeltida slottsruin i Snappertuna, Ekenäs. Koordinator för Raseborgs Festspel är Västnyländska Ungdomsringen rf VNUR, arrangörer för de enskilda evenemangen är VNUR och flera andra ideella föreningar  i Snappertuna och Ekenäs, från 2009 delar av Raseborgs stad.

Den kändaste delen av Raseborgs Festspel är Raseborgs Sommarteater, som ordnats sedan 1966 av VNUR. Årets pjäs är The Sound of Music med spelperiod 22.6-4.8.2016.

Snappertunadagens fornmarknad inleddes 1977 och några år senare kom också midsommarfesten med i bilden. Midsommarfesten arrangeras av Hembygdens Vänner i Snappertuna och Snappertunadagen av ett tiotal Snappertunaföreningar gemensamt.

Medeltidsmarknad med torneringar har ordnats vid Raseborg slottsruin sedan 2006. Nästa gång blir det Medeltid på Raseborg 16-17.7.2016, med marknad, torneringar, musik m.m. Internationella torneringsgäster är Celeres Nordica från Sverige. Arrangör är  Raseborgs medeltida sällskap RAMS.

Majstången reses med gemensamma krafter på midosmmaraftonen på Raseborgs slottsäng.


Folksamling i solskenet på Snappertunadagen.

Konserter i och invid borgen har ordnats sporadiskt sedan mitten av 1980-talet.

Festspelsåret avslutas först i december, då Snappertuna och Ekenäs församling på fjärde advent utlyser julfred vid en stämningsfull ceremoni inne i den mörka borgruinen.

Raseborgs Festspel brukar årligen locka ca 20.000 besökare, och det är därmed ett av de publikmässigt största återkommande kulturevenemangen i Svenskfinland.

Raseborgs Sommarteater

Historik Julfred i Raseborgs slottsruin söndag 17.12.2006. Ca 420 personer deltog i den finstämda julbönen som arrangerades av Snappertuna församling och Ekenäs församling.